Politie Limburg-Noord

Politie arresteert man na seksueel misbruik via computer
Datum: 02-03-2006
Tijd bericht: 09:37
Plaats: Limburg-Noord
De politie heeft dinsdag een 18-jarige man uit Friesland aangehouden op verdenking van seksueel misbruik via een webcam. Hij deed dit via zogenaamde chat programma's op internetsites waarbij hij zich uitgaf voor iemand anders. Hiermee misleidde hij een 13-jarig meisje, dat uiteindelijk op zijn oneerbare voorstellen in ging. De politie onderzoekt of er mogelijk nog meer slachtoffers zijn van de activiteiten van deze verdachte. De zaak kwam aan het licht toen de moeder van het slachtoffer in de gespreksgeschiedenis van de computer zag waarover haar dochter contact had gehad met de verdachte. Vanwege privacy van het slachtoffer en verdachte geeft de politie geen informatie over hun woonplaatsen.

In de periode tussen oktober en december 2005 gaf de verdachte zich via chatprogramma's uit als een biseksueel meisje van 15 jaar en ging in gesprek met het 13-jarig meisje. Daarmee misleidde hij haar zodanig dat zij erin trapte en met 'haar' in gesprek ging. Uiteindelijk ging ze in op 'haar' voorstellen waarna ze seksuele handelingen verrichtte voor de webcam. De computer van de verdachte is voor verder onderzoek in beslag genomen. Rechercheurs hebben na onderzoek kinderporno aangetroffen op zijn computer. De verdachte heeft de zaak bekend en heeft aangegeven dat hij het slachtoffer heeft misleid. De politie maakt proces-verbaal op tegen verdachte en hij zal zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Ouders opgelet
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een op de vijf chattende kinderen via internet allerlei uitnodigingen krijgen. Vooral bij de populaire chatboxen blijken kinderen last te hebben van ondermeer scheldpartijen en seksuele toespelingen. Probeer daarom dit onderwerp bespreekbaar te maken. Leg uw kind uit dat sommigen, op een onopvallende manier, met verkeerde bedoelingen, chatten. Vertel ze dat als ze met onbekenden chatten, het aan te raden is een fakenaam te gebruiken en dat ze nooit de échte persoonlijke gegevens (naam, adres, woonplaats ,telefoonnummer) mogen geven. Ook niet als daar, misschien via omwegen, naar wordt gevraagd! Dus ook geen foto's of de naam van de school waar ze op zitten. Ga niet alléén naar een afspraak met een chatter. Laat ook iemand uit je omgeving weten waar en met wie je afspreekt. Ook al lijkt het nog zo onschuldig. Het is dus goed om u als ouders te verdiepen in het chatgedrag van uw kinderen. Tot slot, wilt u meer weten over dit onderwerp: op internet is veel informatie te vinden over de risico's van chatten.