Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

03-02-2006

Akademieleerstoel Geesteswetenschappen voor Harald Baayen

Taalkundige Harald Baayen bezet sinds kort aan de Radboud Universiteit Nijmegen een van de Akademieleerstoelen Geesteswetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Vandaag spreekt hij zijn oratie Woorden onder elkaar uit.

Dr. R.H. Baayen (1958) is als onderzoeker verbonden aan de afdeling Taalwetenschap van de Radboud Universiteit Nijmegen en gedetacheerd bij het Max Planck-Institut für Psycholinguistiek (MPI) in Nijmegen. Baayen richt zich in zijn onderzoek en onderwijs met name op de woordenschat en de morfologie (de leer van de woordvorming). Ook doet hij vergelijkend onderzoek naar talen die in taaltypologisch opzicht totaal verschillend zijn, zoals het Hebreeuws, Fins en Nederlands. Hierbij maakt hij, naast de meer traditionele structurele taalanalyse, gebruik van nieuwe middelen als geavanceerde wiskundige modellering en psycholinguïstische experimenten.

In zijn oratie Woorden onder elkaar gaat Baayen in op de vraag hoe wij woorden die bestaan uit meer dan één element, zoals 'week-blad' en 'fiets-er' (zogenaamde gelede woorden), kunnen lezen, verstaan en uitspreken. In tegenstelling tot de traditionele taalkunde die aanneemt dat onze woordenschat zo zuinig mogelijk omgaat met opslag in het geheugen, stelt Baayen dat alle gelede woorden hun sporen achterlaten in het geheugen, ongeacht of hun structuur helemaal of gedeeltelijk voorspelbaar is.
Baayen spreekt zijn oratie op 3 februari om 15.45 uur uit in de Academiezaal Aula, Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2, Nijmegen. De tekst van de oratie is uitgegeven bij Edita KNAW. U kunt de publicatie (ISBN 90 6984 470 2) bestellen via tel. 020-5510780, fax 020-6204941, edita@bureau.knaw.nl of via het bestelformulier op de website van de KNAW.

De Stichting Akademieleerstoelen Geesteswetenschappen van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen bestaat sinds 1994 en heeft tot doel leerstoelen in de Geesteswetenschappen in te stellen op gebieden van wetenschapsbeoefening die speciale bescherming behoeven of gestimuleerd dienen te worden. Het kapitaal van de Stichting wordt beschikbaar gesteld door de Stichting Dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds.

KNAW, Het Trippenhuis, Kloveniersburgwal 29, Amsterdam. Postbus 19121, 1000 GC Amsterdam.
Afdeling Voorlichting tel. 020-5510733, fax 020-6204941. voorlichting@bureau.knaw.nl