Het Nederlandse Rode Kruis

03 februari 2006
Rode Kruis neemt deel aan Postcodeloterij klimaatproject

Het aantal weergeralateerde rampen, zoals overstromingen, neemt toe

De Nationale Postcodeloterij heeft ruim 15 miljoen beschikbaar gesteld voor een uniek project: HIER. Het Rode Kruis en 37 andere goede doelen zetten zich de komende twee jaar gezamenlijk in voor het klimaat. Nog nooit eerder is er zo´n brede samenwerking rond het thema klimaatverandering gestart.

Het klimaat verandert
Door de jarenlange uitstoot van broeikasgassen is het klimaat wereldwijd aan het veranderen. Gletsjers smelten, de zeespiegel stijgt. De laatste tien jaar waren de warmste sinds 150 jaar. Er is een toename te zien van het aantal weergerelateerde natuurrampen, zoals droogtes, overstromingen en hevige orkanen. Vooral de armste mensen in ontwikkelingslanden zijn het meest kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering. En dat terwijl zij het minst hebben bijgedragen aan de uitstoot van broeikasgassen.

Gezamenlijke projecten
De 38 organisaties ontwikkelen binnen het klimaatproject verschillende projecten. Er zal bijvoorbeeld een campagne komen voor energiezuinige producten. De organisaties gaan zich inzetten voor bescherming van gebieden voor trekvogels en er komt een internationale bijeenkomst van jongeren over klimaatverandering.

De unieke samenwerking van de goede doelen wordt op 3 februari afgetrapt met de gezamenlijke HIER-campagne.

HIER in Midden Amerika en Caraïben: radio waarschuwt tegen extreem weer

Midden-Amerika en de Cariben zijn erg kwetsbaar voor veranderingen in het klimaat. Droogtes en overstromingen komen vaker voor en orkanen zijn heftiger dan voorheen. Het Rode Kruis werkt samen met Free Voice, een organisatie die radiostations in ontwikkelingslanden ondersteunt.

Via speciale radioprogramma´s informeert het Rode Kruis mensen over wat zij zélf kunnen doen om zich te beschermen tegen natuurrampen. Als een ramp dreigt werkt de radio als een waarschuwingssysteem zodat bedreigde gebieden tijdig worden geëvacueerd. Kleine projecten zoals schuilplaatsen, wateropvangsystemen en afwateringskanalen zullen de kwetsbaarheid voor rampen verder verminderen.

Meer informatie:

* Klimaatcentrum van het Nederlandse Rode Kruis
* De website van het project: HIER.NU