Gemeente Hoorn


Hoorn op zoek naar locatie voor begraafplaats

Persbericht d.d.: 2 februari 2006

De begraafplaats aan de Berkhouterweg raakt vol. Uitgaande van het aantal graven dat de gemeente jaarlijks uitgeeft, is er over ongeveer 3 jaar behoefte aan nieuwe grafruimten. Daarom staat het gemeentebestuur van Hoorn nu voor de keuze de bestaande begraafplaats uit te breiden of direct al te denken aan de aanleg van een nieuwe begraafplaats op een daarvoor geschikte plek. De voorkeur van B en W gaat uit naar het realiseren van een nieuwe begraafplaats, vooropgesteld dat het mogelijk is een geschikte locatie te vinden die vanaf het jaar 2010 als zodanig kan functioneren.

Momenteel wordt bekeken of het mogelijk is op de Berkhouterweg graven waarvan de rechten zijn verlopen te ruimen, groenstroken om te vormen tot grafruimten en delen van het terrein aan te wijzen voor familiegraven. Dat levert de tijdwinst op die nodig is om het onderzoek naar een goede locatie uit te voeren en om veilig te stellen dat in Hoorn begrafenissen kunnen blijven plaatsvinden.

Uitbreiding van de Berkhouterweg zou in het jaar 2009 ongeveer 225 extra graven kunnen opleveren. Dat aantal is toereikend voor een periode van 4 à 5 jaar. De kosten van ophoging en zetting van het terrein, het graven van sloten, het aanbrengen van een drainage en de inrichting van het terrein worden geraamd op minimaal EUR 1.000.000. Dit geld zou ook direct ten goede kunnen komen van de investering in een nieuwe begraafplaats die tientallen jaren meekan. Dat is de reden dat op dit moment onderzocht wordt of daar een goede locatie voor te vinden is.
Zelfs als de keuze zou vallen op uitbreiding, dan nadert het tijdstip waarop de voorbereidingen voor het realiseren van een nieuwe begraafplaats van start moeten gaan. Dat proces duurt minimaal 4 jaar.
---