Openbaar Ministerie

Persberichten
3 februari 2006

Transactie voor lekkende zoutzuurtank

Het Functioneel parket heeft een transactie aangeboden aan DSM Anti-Infectives B.V. te Delft wegens handelen in strijd met haar milieuvergunning waardoor gevaar kon ontstaan voor het milieu en de openbare gezondheid.

In juni 2003 vond een lekkage plaats aan een tank voor de opslag van zoutzuur (30 %) van DSM Anti-Infectives B.V. (DAI) te Delft. Hierbij stroomde een hoeveelheid zoutzuur via een gat in de tankwand de buitenlucht in. Onderzoek, verricht door Provincie Zuid-Holland, Politie Haaglanden en het Nederlands Forensisch Instituut, wees uit dat de betreffende zoutzuurtank in onvoldoende staat van onderhoud verkeerde.

Door DAI waren onvoldoende maatregelen genomen om de gevaren, verbonden aan de opslag van zoutzuur, te beperken waardoor zoutzuur in de lucht is gekomen. Eerdere interne signaleringen en aanbevelingen naar aanleiding van een soortgelijk incident aan een andere zoutzuurtank in 2001 waren door DAI genegeerd. Ook voldeed het onderhoud- en inspectiebeheersysteem van DAI niet aan de vergunningvoorschriften.

Zoutzuur is een stof die een bijtende werking op de huid, ogen en ademhalingsorganen heeft waardoor brandwonden kunnen ontstaan. Bij inademing van zoutzuurdamp of zoutzuurnevel kan longoedeem ontstaan. De zoutzuurtank bevond zich in de buurt van een woonwijk. Door alert optreden van een werknemer van DAI is het ontstaan van direct gevaar voor omwonenden voorkomen.

DAI heeft de verantwoordelijkheid voor deze overtredingen van de Wet Milieubeheer, de Wet Milieugevaarlijke stoffen en het Wetboek van Strafrecht op zich genomen en betaalt, ter voorkoming van strafvervolging, een geldboete van 50.000,- en een bedrag van 34.941,- ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel, bestaande uit de besparing van kosten van tijdige renovatie van de tank.

DAI heeft inmiddels de bewuste zoutzuurtank vervangen en haar onderhoud- en inspectiebeheersysteem op orde gebracht.

Het Functioneel parket meent dat een transactie kan volstaan nu de uiteindelijke strafeis niet wezenlijk zou afwijken van de hier gestelde voorwaarden.