Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG TEGEN OUDERENREGELING RECREATIEWONINGEN

De VNG heeft in een brief aan de Tweede Kamer - die mede namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) is verzonden - aangegeven waarom zij afwijzend staat tegen de door minister Dekker (VROM) voorgestelde regeling voor een ruimere toepassing van het gedogen van onrechtmatige ('permanente') bewoning van recreatiewoningen ten aanzien van ouderen.

De VNG wijst deze ouderenregeling af. Gemeenten hebben grote voortgang geboekt bij de aanpak van onrechtmatige bewoning van recreatiewoningen. Uit een onderzoek van de VROM-inspectie blijkt dat slechts 3% van de gemeenten waar recreatiewoningen staan, nog geen beleid heeft vastgesteld.

De ouderenregeling zou moeten gelden in gemeenten waar niet aantoonbaar helder en consequent is gehandhaafd. Slechts 3% van de gemeenten waar recreatiewoningen staan, moet hiertoe gerekend worden. In deze gemeenten blijkt door allerlei omstandigheden de besluitvorming hierover te zijn vertraagd. Een aparte ouderenregeling voor zon kleine groep gemeenten heeft dus betrekkelijk weinig betekenis en staat op gespannen voet met de doelstelling van het kabinet de regeldruk te verminderen.

De ouderenregeling staat verder haaks op het uitgangspunt dat ouderen zoveel mogelijk gehuisvest moeten worden in aanpasbare woningen, dichtbij de voorzieningen. Recreatiewoningen liggen meestal niet dichtbij de voorzieningen, maar achteraf in het buitengebied of in het bos. Daarnaast zullen de financiële lasten van gemeenten gaan toenemen omdat bewoners met een gedoogbeschikking een toenemend beroep zullen doen op voorzieningen als Wvg-aanpassingen en gehandicaptenvervoer.


* Brief VNG en IPO aan Tweede Kamer : 'Reactie motie-Veenendaal c.s. en ouderenregeling recreatiewoningen'
* Brief Minister Dekker en rapport VROM-inspectie op website VROM
* 'Gemeenten maken werk van recreatiewoningen' - Persbericht VROM


+ VNG-net dossier Permanente bewoning
+ VNG-standpunt 'Deens model'