Provincie Noord-Holland

persbericht

PvdA Noord-Holland concludeert na antwoord op schriftelijke vragen:

Bedrijventerrein Jaagweg niet rendabel te ontwikkelen

Het door Gedeputeerde Staten gewenste bedrijventerrein bij de Jaagweg bij Hoorn valt niet rendabel te ontwikkelen. Dat concludeert de statenfractie van de PvdA Noord-Holland naar aanleiding van het antwoord op schriftelijke vragen en de bijbehorende rapporten die maandag in de statencommissie Economie, Landbouw en Europa (ELE) besproken worden. De PvdA wil dat het provinciebestuur in overleg met de betrokken gemeenten in West-Friesland op zoek gaat naar een andere oplossing voor een bedrijventerrein.

In december stelden de PvdA-statenleden Sascha Baggerman, Hil Peperkamp en Peter Visser vragen over de haalbaarheid van het bedrijventerrein aan de Jaagweg. Dit naar aanleiding van berichten dat uit onderzoek bekend bij het College zou blijken dat de locatie A7/Jaagweg op de huidige schaal en onder de huidige voorwaarden niet commercieel te ontwikkelen valt. De PvdA wilde van Gedeputeerde Staten weten of deze berichten kloppen en of dit bedrijventerrein wel rendabel zou kunnen worden.

Gedeputeerde Staten geven nu de rapportage vrij, waaruit blijkt dat dit bedrijventerrein op zich wel ontwikkeld kan worden, mits wordt voldaan aan een aantal harde randvoorwaarden. Deze randvoorwaarden komen voort uit een motie aangenomen bij vaststelling van het streekplan. In Provinciale Staten zijn GroenLinks en D66 toen onder grote druk van VVD en CDA akkoord gegaan met de locatie aan de Jaagweg, maar hebben zij een groot aantal eisen bedongen. PvdA-fractievoorzitter Peter Visser: Je ziet nu hoe slecht die besluitvorming onder coalitiedruk is geweest, want nu blijkt dat deze eisen ontwikkeling onrendabel maken en dat het bedrijventerrein aan de Jaagweg dus niet ontwikkeld kan worden .

Om het bedrijventerrein binnen de eisen die in het streekplan zijn vastgelegd te kunnen ontwikkelen moet er aan vijf harde eisen worden voldaan, waaronder minimaal vijftien procent ruimtewinst en meervoudig ruimtegebruik. Visser: Op zich prima randvoorwaarden, maar zij zijn nog nergens vertoond, zeker niet allemaal bij elkaar. Volgens mij zouden deze eisen zelfs te hoog zijn om een bedrijventerrein op de duurste locaties in Nederland, bijvoorbeeld bij Schiphol, rendabel te kunnen ontwikkelen .

De PvdA wil nu dat de provincie in overleg met de betrokken gemeenten op zoek gaat naar een betere oplossing voor de regio. Visser: Wij willen in ieder geval voorkomen dat West-Friesland economische achterstand oploopt omdat er geen goede bedrijventerreinen aangelegd kunnen worden. Het provinciebestuur moet dus een andere oplossing zoeken, dan vast te houden aan het Jaagwegterrein. Dat zal echt op deze manier nooit ontwikkeld kunnen worden .


*** EINDE PERSBERICHT ***



Provincie Noord-Holland