Vereniging Natuurmonumenten


Klimaatverandering bindt 45 goede doelenorganisaties 03-02-2006

Hier

Met 'Hier' als motto zetten 45 goede doelenorganisaties de komende twee jaar de klimaatverandering op de agenda. Doel is bij zoveel mogelijk Nederlanders het bewustzijn aan te wakkeren dat er iets aan klimaatverandering gedaan kan worden. Namelijk: door hier en nu te beginnen met oorzaken en gevolgen aan te pakken.

Het is voor het eerst dat zoveel goede doelenorganisaties op het gebied van milieu, ontwikkelingssamenwerking en natuurbescherming samen campagne voeren.

Klimaatverandering is van iedereen

Klimaatverandering is van iedereen. Maar er hangt een sluier van onoplosbaarheid over het probleem. Alleen door samen te werken valt er resultaat te boeken. Dat beseffen ook de 45 organisaties die nu campagne gaan voeren. Met steun van de Postcode Loterij - die 16 miljoen euro in het programma steekt - plaatsen zij klimaatverandering in een gezamenlijk perspectief. Van de 45 organisaties werken er 38 aan een eigen of gezamenlijke project. De zeven anderen zijn sympathisant van het project. Samen dagen ze Nederlanders uit niet langer van anderen de oplossing van het probleem te verwachten, maar zelf te beginnen. En zij geven het `goede voorbeeld' met projecten in Nederland, Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Van droogtemanagement tot energiezuinig kopen

Die projecten hebben direct te maken met de `core business' van de deelnemende organisaties. Daardoor is er een heel breed scala aan initiatieven: ondersteunend of praktisch. Droogtemanagement in Afrika bijvoorbeeld. Of bomen planten tegen verdere verwoestijning. Of het ontwikkelen van natte natuur voor betere waterberging.

Nederlanders kunnen hier zelf wat doen

Daarnaast wordt in Nederland de komende twee jaar een publiekscampagne neergezet. Via allerhande media worden Nederlanders opgeroepen ook zelf iets te doen. Bijvoorbeeld energiezuinige producten kopen. Of geen gebruik meer maken van standbyfuncties op televisie en computer.

Samenwerking met overheid en bedrijven

Het programma van de 38 organisaties moet een vliegwiel worden. Bedrijven kunnen zich aansluiten door onder `Hier' energiezuinige producten in de markt te zetten. `Hier" wil ook samenwerken met de overheid zodat activiteiten van overheid en de 38 organisaties op elkaar aansluiten en elkaar versterken.

www.hier.nu

Voor meer informatie www.hier.nu. Bel met het klimaatproject Hier met algemeen coördinator Geert Wijnhoven of communicatiemanager Eva van der Weiden: (030) 2348209. Zij kunnen u helpen met antwoorden, de juiste contacten maar ook met illustrerend materiaal. Of neem contact op met een van de organisaties die een `Hier'-project heeft. Bijgaand een lijst met de organisaties, hun projecten en contactpersonen.