Stadsdeel Westerpark Amsterdam

3 februari 2006

Feestelijke opening fietsenstalling

Op zaterdag 28 januari 2006 openden mevrouw Boshuijs (eigenaresse) en de stadsdeelwethouder Dirk de Jager gezamenlijk de nieuwe fietsenwinkel annex fietsenstalling op de Frederik Hendrikstraat 59 - 61.

De stalling is de eerste die is gerealiseerd binnen de nieuwe aanpak van het fietsparkeerbeleid. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen schromen een fiets te kopen en/of te gebruiken uit angst voor diefstal. Het stadsdeel hoopt en verwacht dat door de toename van het aantal inpandige stallingsplaatsen meer mensen gebruik zullen gaan maken van de fiets.

De stalling op de Frederik Hendrikstraat biedt ruimte aan 123 fietsen, 6 scooters en 2 motoren. Het is de bedoeling dat er in 2006 nog meer nieuwe fietsenstallingen bijkomen.

Naast meer inpandige stallingen wil het stadsdeel ook meer fietsparkeerplaatsen op straat. De fietsparkeernorm (het aantal fietsparkeerplaatsen per woning) is naar boven bijgesteld van 0.5 naar 0.9. Bij nieuwe inrichting van straten wordt deze norm gehanteerd. Het doel is dat er geleidelijk steeds meer fietsenrekken op staat komen, zodat het aantal uiteindelijk voldoet aan de vraag vanuit de buurt.

Dankzij de stedelijke subsidieregeling van dienst Infrastructuur Verkeer en Vervoer (dIVV) voor woningcorporaties, is het aantrekkelijker om de begane grond van panden als buurtstalling te bestemmen. Per extra of gemoderniseerde inpandige fietsparkeerplaats stelt dIVV EUR 400,- beschikbaar. Voorwaarde is wel dat deze stallingsplaats openbaar is. Stadsdeel Westerpark betaalt ook mee aan deze subsidieregeling.

^