Fnv bondgenoten

FNV Bondgenoten: Philips dupeert werknemers

Deelnemers aan de groepsvervoersregeling van Philips worden opnieuw gedupeerd door hun werkgever. De circa 100 gebruikers van het groepsvervoer worden nodeloos geconfronteerd met langere reistijden aangezien het concern eenzijdig de vervoersregeling per 1 februari wijzigde. Daarmee legt het bedrijf het vonnis van de kantonrechter naast zich neer. FNV Bondgenoten zet een deurwaarder in om de dwangsom van 4.500,-- euro per dag te innen van Philips.

Vakbondsbestuurder Joke Hubert: 'Het is ongelofelijk dat Philips zich niets aantrekt van het vonnis en dus haar werknemers benadeelt. Zonder overleg met de gebruikers, de OR of ons zijn bushaltes geschrapt, is het rooster aangepast en zijn de routes veranderd. Hierdoor kunnen veel werknemers niet op tijd of helemaal niet op hun werk komen. Dat getuigt niet van goed werkgeverschap.'

Aanleidingen voor het eenzijdig aanpassen van de regeling zijn het wegvallen van de subsidie en de daling van het aantal gebruikers van de vervoersregeling. Saillant detail is dat het bedrijf niet-Philips werknemers uitsluit van de regeling en dit vervolgens aangrijpt als zijnde een daling van het aantal gebruikers. Philips werkt daarmee moedwillig aan een afbreuk van het groepsvervoer.

'We hebben al veel reacties van gedupeerde werknemers en daar zitten echt schrijnende verhalen tussen. Omdat bushaltes zijn geschrapt moeten sommigen voor dag en dauw van huis vertrekken om op tijd bij de eerstvolgende bushalte te komen. Ik vind dat Philips haar verantwoordelijkheid moet nemen en de gebruikers van de regeling op zijn minst een gelijkwaardige vervanging moet bieden. Om dit af te dwingen, hebben we een deurwaarder ingeschakeld', aldus Hubert.

In een kort geding dat FNV Bondgenoten namens de gebruikers van de vervoersregeling tegen Philips aanspande werd de bond in het gelijk gesteld. Op 21 december 2005 oordeelde de rechtbank in Den Bosch dat Philips op straffe van een dwangsom van 4.500,-- euro per dag de groepsvervoersregeling diende te handhaven dan wel te zorgen voor een soortgelijke vervoersvoorziening.