Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Nieuwe NIZW-publicatie Integrale teams, een introductie

Langer zelfstandig blijven wonen met integrale teams

Utrecht, 2 februari 2006 - Wat hebben mensen met beperkingen nodig om prettig zelfstandig te kunnen (blijven) wonen? Het antwoord op deze vraag ligt in een samenhangend aanbod van woon-, zorg- en welzijnsdiensten. Een integraal team kan hierin een belangrijke rol vervullen. De publicatie Integrale teams, een introductie beschrijft de aanpak, kansen en problemen die zich voordoen bij het opzetten van zo'n integraal team. Daarnaast komen de zoektocht naar lokaal draagvlak en financiering aan de orde. Ook beschrijven de auteurs hoe organisaties om kunnen gaan met de spanning tussen samenwerking en concurrentie. De publicatie is verschenen bij NIZW Zorg.

Integraal team
Een integraal team is een team met mensen uit verschillende organisaties, die samen verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse dienstverlening aan bewoners van een wijk, buurt of kleine gemeente. Het team stelt mensen met beperkingen in staat zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Het gaat hierbij om dagelijkse klussen als boodschappen doen, maaltijdverzorging, persoonlijke verzorging, hulp bij het aanvragen van huursubsidie of gewoon een praatje maken.

Mogelijkheden
Integrale teams, een introductie bestaat uit twee delen. Het eerste deel omschrijft het concept integrale teams. Het tweede deel biedt een nadere beschouwing van een aantal aspecten die van belang zijn bij de uitvoering van dit concept. Deze beschouwing is gebaseerd op de ervaringen van de leer-werkgroep Integrale teams, waarin projectleiders van verschillende instellingen anderhalf jaar lang zochten naar de mogelijkheden van het integrale team.

Bestellen
Integrale teams, een introductie is geschreven door Piet Driest e.a. en kost 7,50. ISBN 90-5957-332-3 en
E 34265. Te bestellen via www.nizw.nl/zorg of bij Adrepak, postbus 45666, 2504 BB Den Haag,
telefoon (070) 359 07 20, fax (070) 359 07 01, e-mail: nizw@adrepak.nl