Erasmus MC


03-02-2006: Actieve rol diabetespatiënt in eigen behandeling doelmatiger

Publicatie in wetenschappelijk tijdschrift Diabetic Medicine

Patiënten met een moeilijk instelbare diabetes zijn èn beter èn doelmatiger te behandelen wanneer zij zelf een actieve rol in die behandeling krijgen. De combinatie van het zelf bijhouden van gegevens over hun ziekte in een zogenaamd paspoort, het gebruik hiervan door de internist in het ziekenhuis en een goede voorlichting, zorgen ervoor dat ze er actiever voor kiezen zich goed aan hun therapie te houden. Dit stellen de artsen Dijkstra van het UMC St. Radboud en Niessen van het Erasmus MC in het medische vakblad Diabetic Medicine dat vandaag uitkomt.

Aangezien deze patiënten zich actiever aan hun therapie houden, is hun diabetes beter ingesteld. Daardoor hebben zij minder last van complicaties als gevolg van hun diabetes, zoals nierlijden, amputaties, of blindheid met alle gevolgen vandien voor de zorgkosten. Dit maakt de strategie van een grotere patiëntenbetrokkenheid ook doelmatiger. Wanneer de kosten en de besparingen als gevolg van deze strategie bij elkaar worden opgeteld, blijkt het programma te leiden tot een kostentoename van 65 euro per patiënt per jaar. Dit zit hem in een iets hoger medicijngebruik, vooral van insuline om de diabetes beter in te stellen en van cholesterolverlagers. Daar staat een duidelijke toename van de kwaliteit van leven van de patiënt tegenover.

Nederland telt in totaal zo'n 800.000 diabetespatiënten. Ongeveer 150.000 daarvan zijn patiënten met een moeilijk in te stellen diabetes. In plaats van bij hun huisarts, staat deze laatste groep onder begeleiding van een internist in het ziekenhuis. Die ziet hen zo'n tien tot elfmaal per jaar. Dijkstra en Niessen voerden hun onderzoek gedurende één jaar uit bij diabetespatiënten in dertien Nederlandse ziekenhuizen. Met behulp van een Nederlands rekenmodel dat de kosten en effecten voor de individuele diabetespatiënt beschrijft, rekenden zij door wat de consequenties van de nieuwe strategie zijn op de langere termijn.