Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Plannen alliantie School & Sport: honderdduizenden jongeren weer aan het sporten

Persbericht, 27-1-2006

Sport en beweging krijgt weer een plaats in het onderwijsprogramma's van de Regionale Opleidings Centra (ROC's). In 2007 moeten 30 van de 59 ROC's het predikaat "sportgeoriënteerd" hebben, wat betekent dat zo'n 450.000 leerlingen weer gaan sporten tijdens en na schooltijd, in nauwe samenwerking met de sportvereniging. Verder zal een vijftal ROC's zich speciaal richten op topsporters. Dit maakte minister Maria van der Hoeven (OCW) vandaag bekend tijdens een bijeenkomst over de Alliantie School & Sport van de Ministeries OCW en VWS en sportkoepel NOC*NSF. Sport en beweging in het primair en voortgezet onderwijs wordt ook versterkt. In 2007 moeten 200 scholen voor voortgezet onderwijs en 2000 scholen voor primair onderwijs het predikaat "sportgeoriënteerd" hebben.

De Alliantie werd vorig jaar aangegaan om jongeren hun leven lang te laten sporten en bewegen. Om dit te bereiken wordt de samenwerking tussen scholen en sportverenigingen en andere organisaties gestimuleerd.
Naast Maria van der Hoeven waren ook staatssecretaris Clémence Ross (VWS) en Erica Terpstra (voorzitter NOC*NSF) aanwezig om de plannen van de Alliantie bekend te maken.

Terpstra kondigde aan dat de koepel samen met OCW de komende jaren zich zal richten op de kwaliteit van het sportaanbod. Dit moet ertoe leiden dat er een structureel betere samenwerking ontstaat tussen scholen en sportverenigingen. De lessen op school en de training van de sportclub moeten inhoudelijk beter op elkaar aansluiten, zodat een betere doorstroming ontstaat van leerlingen richting de sportvereniging.
Terpstra kondigde onder meer aan dat er in 2008 40 sportbonden aan de slag gaan met een sportaanbod op maat voor de schoolgaande jeugd. In hetzelfde jaar moeten 2000 sportverenigingen sterk genoeg zijn om goed samen te werken met scholen.
Daarnaast moeten er in 2007/2008 50 good practices multifunctionele accommodaties zijn. Dit zijn accommodaties die zowel aan de eisen van lo als die van de sport voldoen. De traditionele gymlokalen voldoen vaak niet aan de eisen van de sport.

Staatssecretaris Ross hield een vurig pleidooi voor sluitende dagarrangementen, waarin sport een belangrijke plaats inneemt. `We moeten anno 2006 toch eens af van de situatie dat ouders -toch vaak de moeders- om drie uur op het schoolplein moeten staan, om de kinderen vervolgens om half vier op de sportvereniging af te leveren en ze er een uur later weer weg te halen. Die haal- en brengcultuur impliceert dat ouders altijd maar beschikbaar zijn. De andere mogelijkheid, dat we onze kinderen gaan 'opsluiten' in de buitenschoolse opvang en zij afgesneden raken van het sportaanbod, is ook geen oplossing. De Tweede Kamer heeft hiervoor aandacht gevraagd en ik ben van plan ook de sportsector op dit punt wakker te schudden. Samenwerking tussen scholen, organisaties voor buitenschoolse opvang en sportverenigingen moet de oplossing bieden.'

OCW, VWS en NOC*NSF besteden (in 2006 en 2007 in totaal 7 miljoen euro aan de doelen van de Alliantie School & Sport.