Coram international bv

PERSBERICHT
3-2-2006

Regenopvangsysteem voor sloppenwijken wint Coram designprijs

Fernando Secomandi uit Brazilië ontwierp een praktisch en uitvoerbaar systeem voor regenopvang in sloppenwijken. Hij kent als inwoner van Rio de Janeiro het grote probleem dat de inwoners van de zogenaamde favelas hebben: onvoldoende toegang tot schoon drinkwater, met ziekte en dood als gevolg. Fernando ontving de eerste prijs (Euro 10000) met zijn ontwerp omdat hij vooral de mens in zijn ontwerp centraal stelde: de oplossingen die hij biedt zijn niet alleen gebaseerd op de praktische behoeften van de lokale bevolking maar houden ook rekening met de culturele achtergronden.

De tweede prijs (Euro 5000) van de Coram Sustainable Design Award ging naar Michal Fitrik uit Tsjechië voor zijn ontwerp van een draagbare destillatie unit, waarmee 2 tot 3 liter water per dag aan de lucht kan worden onttrokken. De unit is bijzonder omdat hij op meerdere manieren te gebruiken is: hij kan in omgekeerde positie water aan de bodem onttrekken. Het product is op een simpele manier uit onderdelen samen te stellen.

Eervolle vermeldingen waren voor:

- Meng-chia Kuo en Hauchen Wang uit Taiwan

- Antonio Souto, Bernardo Providencia en Graca Guedes uit Portugal
- Junggi Sung uit Korea

De ontwerpen waren gebaseerde op het thema Watering up, waarbij gevraagd werd te kijken naar toegang tot schoon drinkwater in gebieden waar water schaars is. De genomineerden hebben oplossingen verzonnen voor het verzamelen, bewaren en zuiveren van water. De ontwerpen zijn op www.coramdesignaward.nl te zien.

De finalisten kwamen op 2 februari naar Utrecht voor de uitreiking. Die stond in het licht van waterkwaliteit. Tijdens een mini-symposium werd dit onderwerp uitgebreid besproken. Daarbij kwamen zowel achtergronden als innovatieve nieuwe producten aan de orde. Sprekers waren o.a. Allard Stikker (Ecological Management Foundation) Sjef Ernes (Aqua4all).

Het symposium en de uitreiking van de prijs vonden plaats in het kader van de beurs VSK (Vakbeurs voor verwarming, sanitair, klimaat- en koudetechniek), die van 30 januari tot en met 3 februari 2006 in de Jaarbeurs gehouden wordt (www.vsk.nl). In hal 7, stand A147 zijn alle inzendingen gedurende de beurs en de daarop volgende consumentendagen (Baden in Holland, 4 en 5 februari) voor het publiek te zien.

Voorzitter van de jury is mevrouw dr. Mai Felip, lid van de senaat van de ICSID (International Council of Societies of Industrial Design). Verder bestaat de jury uit specialisten als

- Manager Massimo Bortott van de italiaanse design-factory Alessi
- Prof. Jan Jacobs, hoogleraar industrieel ontwerpen aan de TU Delft),
- voormalig bestuursvoorzitter van de Design Academy Jan Lucassen,
- Liz Davis, docent aan de designschool ENSCI te Parijs,
- Luca Buttafava, van Domus Academy te Milaan

Organisator van deze designwedstrijd is Coram International BV, gevestigd in Geldrop, een van de leidende fabrikanten van sanitaire artikelen in Europa. In Nederland verkoopt Coram via haar dochtermaatschappijen onder de merken Tiger (badkameraccessoires), Sealskin (badtextiel, douchecabines, baden en badkameraccessoires) en Geesa (badkameraccessoires uit metaal).
De verkoop geschiedt via bouwmarkten en de vakhandel.

Contactgegevens:
Coram Sustainable Design Award 2005/6
Coram International BV
Mr. Mels G.P.Boom
Postbus 11,
5660AA Geldrop
tel. 040 2809 896
fax 040 2809 899
e-mail m.boom@coram.nl
internet: www.coram.nl
Beeldmateriaal te downloaden van www.coramdesignaward.nl