GroenLinks

GroenLinks: heldere taal, duidelijke beelden

Visualisatiefolder 3 februari 2006

Begrijpelijke politiek in woord en beeld. De politiek houdt zich bezig met moeilijke zaken. Voor veel mensen is politiek niet altijd makkelijk te begrijpen. GroenLinks Nijmegen komt als eerste partij met een verkiezingsfolder met heldere taal en duidelijke beelden: foto's visualiseren de geschreven boodschap. Het gaat om een behoorlijke doelgroep in de stad.

Verkiezingentijd is campagnetijd. Er wordt achter kraampjes gestaan. Stickers, ballonnen en folders worden uitgedeeld. In die folders kan de kiezer lezen wat de plannen zijn van de politieke partij. Voor de kiezer die er echt in wil duiken, zijn er ook complete verkiezingsprogramma's.

Maar wat als je niet zo goed kunt lezen? Of als je de Nederlandse taal niet goed beheerst? Dan zijn die folders en programma's vaak moeilijk te begrijpen en te lezen. Door politieke partijen wordt vooral schriftelijk gecommuniceerd. Kiezers die daar moeite mee hebben, kunnen zich daardoor moeilijker informeren. GroenLinks Nijmegen komt nu met een speciale folder die met veel beelden en weinig woorden duidelijk maakt - visualiseert, dus laat zien - wat de partij wil.

Van de Nederlandse bevolking is grofweg tien procent functioneel analfabeet. Verder heeft zestig procent van de bevolking taalniveau 3 of lager. Die mensen begrijpen dus geen moeilijke teksten. Om een idee te geven: de Telegraaf en het Algemeen Dagblad schrijven op niveau 4. NRC, Volkskrant en Trouw zitten op niveau 5 (Bron: Heerlijk Helder Nederlands; Tweede Kamerfractie GroenLinks).

In de folder die speciaal ontwikkeld is door een professioneel "visualiseringsbureau", zijn de successen en de plannen van GroenLinks Nijmegen vormgegeven. De folder wordt verspreid via wijkcentra, wijkposten en de kraampjes van GroenLinks.

Meer informatie via mspruit@groenlinks.nl

De folder is ook hier te bekijken en te donwloaden.

«