Gemeente Rotterdam

Vragenhalfuur

Namens de fractie Leefbaar Rotterdam heeft de heer.V.H. Reijkersz vragen gesteld over de gang van zaken rond de vervangende opvang voor de Pauluskerk. Het raadslid wilde o.a. weten of er gegarandeerd kan worden dat de Pauluskerk na de heropening geen opvang meer zal bieden. Verder wilde hij weten wat de financiële gevolgen zullen zijn als de Nico Adriaanstichting, de organisatie die zorgt voor de vervangende opvang, zich niet houdt aan de selectie van het Centraal Onthaal.

Het raadslid vroeg ook of de subsidie aan de Pauluskerk stopgezet, nu de opvang elders plaatsvindt.

Burgemeester Opstelten antwoordde dat de maatschappelijke functie van de Pauluskerk in de nieuwbouw behouden blijft. Hiervoor blijft de kerk subsidie krijgen. Over de opvang van doelgroepen zijn goede afspraken gemaakt. Mensen met een verslavingsprobleem en dak- en thuislozen worden bij de Pauluskerk aangehoord en doorgestuurd naar de Nico Adriaanstichting. De instroom en doorstroom worden bevorderd. De voorwaarden die aan de subsidie worden gesteld, zijn gelijk aan de voorwaarden van subsidies die andere opvangvoorzieningen krijgen.

De verwoeste stad niet naar de Binnenrotte/Hoogstraat

De gemeenteraad heeft uitgesproken dat het kunstwerk De verwoeste stad van Zadkine niet verplaatst kan worden naar een locatie op de Binnenrotte/Hoogstraat. De gemeenteraad kan geen besluiten nemen over het verplaatsen van beelden; dat is een bevoegdheid van het college. Op basis van verschillende adviezen ontraadt het college de verplaatsing van De verwoeste stad.

De fracties GroenLinks, Stadspartij , Van Heijgen en Siemons stemden tegen.

De raad had veel waardering voor het initiatief van de heer van Wingerden, maar vond het jammer dat het niet uitgevoerd kan worden. Een aantal fracties vond dat de voorgestelde locatie aan Binnenrotte geen verbetering is. Het college werd opgeroepen om concrete voorstellen te doen om het Plein 1940 te verbeteren.

Het kunstwerk blijft op de huidige plek, Plein 1940. De heer van Wingerden, indiener van het burgerinitiatief, motiveerde in de raadsvergadering waarom De verwoeste stad een nieuwe locatie moet krijgen. Het beeld moet weer onder de aandacht van de Rotterdammers worden gebracht.

Vorig jaar diende de heer J. van Wingerden het verzoek in om het kunstwerk op een andere locatie te neer te zetten.

De gemeenteraad nam het eerste burgerinitiatief in behandeling en leden van de commissies voor Cultuur en Sport en voor Wijken en Buitenruimte bezochten de oude en de nieuw voorgestelde locatie. Ondanks de brede waardering voor de initiatiefnemer sloot een groot deel van de fracties zich toch aan bij het standpunt van het college.

Rotterdamse burgerjaarverslag

De gemeenteraad heeft het Rotterdamse burgerjaarverslag 2005 besproken. In dit verslag legt de burgemeester verantwoording af over de kwaliteit van de dienstverlening en de samenwerking tussen de gemeente en burgers. De raad is van mening dat er in de relatie tussen overheid en burger sprake moet zijn van wederkerigheid. Een motie van de PvdA hierover werd dan ook unaniem aangenomen. Er komt een experiment voor de rechten van burgers, in het geval de gemeente haar verplichtingen inzake afhandelingstermijnen niet nakomt. Als de overheid in gebreke blijft, moet de burger een vergoeding krijgen. Binnen redelijke voorwaarden moeten de verplichte kosten voor de aanvragende burger worden terugbetaald.

Op verzoek van de gemeenteraad is het burgerjaarverslag eerder dan in voorgaande jaren besproken. Fracties willen nog voor de verkiezingen, op 7 maart aanstaande, een oordeel vormen over de kwaliteit van de dienstverlening.

Het burgerjaarverslag gaat niet alleen over 2005. Er wordt ook terug gekeken op de gehele raadsperiode. Geconcludeerd wordt dat er meer aandacht moet zijn voor heldere en open communicatie met de burger, zoals afspraken nakomen en begrijpelijke taal gebruiken. Verder moet de tevredenheid van burgers over burgerparticipatie vaker worden gemeten.

En verder heeft de raad..


- motie-Vlaardingerbroek (ChristenUnie-SGP) afgedaan. De strekking van de motie is dat alleenstaande tienerouders met een bijstandsuitkering gedeeltelijke vrijstelling moeten krijgen van de sollicitatieplicht op grond van de Wet werk en bijstand. In 2004 is door de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid het Jongerendistrict opgericht. Via het jongerendistrict krijgen tienerouders, met vaak een meervoudige problematiek, intensieve begeleiding. Met de in de praktijk opgedane ervaring werkt SoZaWe het beleid voor tienerouders uit;


- motie-Kuijper (PvdA) over de mogelijkheid van een proef voor het verruimen van het toepassingsgebied van bestuurlijke boetes afgedaan. In opdracht van de gemeente is onderzoek gedaan naar de gevolgen van het invoeren van bestuurlijke boetes. Ook is een uitvoeringsmodel voor bestuurlijke boetes opgesteld en zijn o.a. nieuwe vormen van bestuursrechtelijke handhaving door de dienst Stadstoezicht ingevoerd.

Bron: Griffie, 03-02-2006