Gemeente Doorn


Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Ninaber-van Stijn uit Amerongen

Het was vrijdagmorgen een drukte van belang bij mevrouw Ninaber-van Stijn thuis in Amerongen. Familie, vrienden en kennissen waren tijdens deze feestelijke bijeenkomst samengekomen. De 86-jarige mevrouw Ninaber werd namelijk door burgemeester Rudi Boekhoven koninklijk onderscheiden; een benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau volgde.
De decoranda (86 jaar) is al sinds 1978 verbonden aan de Patiëntenvereniging Moermanpatienten. Sinds deze periode zet mevrouw Ninaber zich met hart en ziel in op het terrein van de begeleiding en belangenbehartiging van kankerpatienten. Decoranda wordt gekwalificeerd als iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen en anderen heeft gestimuleerd. Mevrouw Ninaber toonde zich vrijdagmorgen aangenaam verrast met het bezoek van de burgemeester. De decoranda is zelf al enkele jaren kankerpatiënte. Vanuit haar ziekbed in de achterkamer kijkt ze met genoegen uit op de tuin. ,,Ik geniet nog elk moment van de dag als ik daar de vogels zie rondvliegen. De natuur verveelt nooit. Zoals haar werkzaamheden ten behoeve van de zieke medemens mevrouw Ninaber ook nooit hebben verveeld. ,,Het is een levenshouding; jezelf wegcijferen ten behoeve van anderen. Verlichting geven aan de medemens door in hoofdzaak te luisteren. Geef de ander de gelegenheid haar of zijn verhaal kwijt te kunnen. Ik heb mijn werkzaamheden altijd graag gedaan. In ons leven hebben we een opdracht meegekregen waar ik altijd graag aan heb voldaan. Het gaat ook niet om de grootte van de talenten, maar ieder mens is in staat om de gekregen talenten ook daadwerkelijk te benutten.
Nadat burmeester Boekhoven de Koninklijke Onderscheiding bij mevrouw Ninaber had opgespeld, werd het glas op deze bijzondere decoranda geheven.