NOvAA adviseert AA-Accountants: vraag vergunning aan

Novaa

Alle accountantskantoren zouden een controlevergunning moeten aanvragen. Dat is het advies dat NOvAA-voorzitter Paul Bosschart AA zijn leden heeft gegevens tijdens een drietal druk bezochte voorlichtingsbijeenkomsten. De Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA) gaat de AA-Accountants actief ondersteunen bij de voorbereiding op de vergunningaanvraag.

'Wanneer u wilt dat uw controlebevoegdheid waardevol blijft, zult u een vergunning moeten aanvragen', aldus Paul Bosschart. 'We hebben jarenlang gestreefd naar een voortdurende kwaliteitsverbetering van ons beroep. Dit streven heeft vorm gekregen in talrijke maatregelen, zowel nationaal als internationaal. De eisen van de nieuwe wetgeving zijn niet veel zwaarder dan onze huidige standaard.' De NOvAA-voorzitter gaf aan dat alle kantoren die aan de juiste kwaliteitseisen voldoen in aanmerking komen voor een vergunning. 'Het gaat er daarbij niet om of u daadwerkelijk controles uitvoert. Het gaat om het behoud van de controlebevoegdheid', zo hield Bosschart zijn toehoorders voor. De NOvAA zal haar leden actief ondersteunen bij de voorbereiding op de vergunningaanvraag. Daarvoor is een speciale 'Wta-helpdesk' in het leven geroepen. Ook kunnen NOvAA-leden een beroep doen op begeleiding en advisering.

De NOvAA organiseerde afgelopen week een drietal voorlichtingsbijeenkomsten over de Wet toezicht accountantsorganisaties (Wta). De Wta regelt het toezicht op accountantskantoren die wettelijke controles uitvoeren. Willen accountants hun controlebevoegdheid behouden, dan moet het accountantskantoor waar ze werkzaam zijn beschikken over een vergunning. De vergunning wordt verleend door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM is ook verantwoordelijk voor het toezicht op accountantsorganisaties met een vergunning.

AFZENDER: Nederlandse Orde van Accountants-Administratieconsulenten (NOvAA), Den Haag
CONTACTPERSOON: Fred de Vries, tel. (070) 338 36 51 / 06 53 25 91 64