Gemeente Heusden

februari 2006

Heusden feliciteert Lars Boom

Volop aandacht voor verkeersveiligheid in 2006 3-2-2006

Het Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan van de gemeente Heusden richt zich niet alleen op de aanleg van snelheidsremmende maatregelen. Een heel belangrijk onderdeel is gedrags-beïnvloeding in het verkeer. Dit thema vormt de rode draad in de uitvoering van het beleid dat ook in 2005 tot vele succesvolle acties heeft geleid. De acties zijn tot stand gekomen in samenwerking met verschillende partners in de gemeente. Ook in 2006 staat er weer een aantal acties gepland. De gemeente heeft hierin de rol van coördinator (ook in financiële zin) en draagt zorg voor de communicatie richting de burger via de lokale huis-aan-huisbladen.

Om het gedrag van mensen in het verkeer positief te beïnvloeden is de samenwerking met maatschappelijke organisaties van groot belang. Om de verkeersveiligheid in de gemeente Heusden te bevorderen werkt de gemeente daarom samen met o.a. 3VO, het Gehandicapten Platform Heusden, scholen en de politie. Voor deze activiteiten wordt ook geld beschikbaar gesteld door provincie en gemeente, voor 2006 zon 40.000 euro.

In het afgelopen jaar heeft de verkeersveiligheidsorganisatie 3VO een aantal activiteiten uitgevoerd in de gemeente Heusden. Zo verzorgde zij de coördinatie van de straatspeeldagen in de verschillende kernen, de coördinatie van verkeersexamens op basisscholen en de organisatie van de BROEM-cursus, gericht op senioren. In 2006 zal 3VO zich met medewerking van een rijschool en voortgezet onderwijs uitgebreid richten op de middelbare schooljeugd.

De gemeente Heusden is een BVL-gemeente. BVL staat voor Brabants VerkeersveiligheidsLabel. De gemeente werkt dan ook samen met scholen aan verkeersveiligheid rond de scholen, maar ook aan de opzet van verkeersprojecten in de scholen, bijvoorbeeld het dode hoek project met vrachtwagens en controle van fietsverlichting van de scholieren. Scholen die meedoen met het Brabants Verkeersveiligheidslabel komen ook in aanmerking voor subsidie op nieuwe lesmethoden op het gebied van verkeer. Ook voor 2006 hebben scholen aangekondigd hun lesmethode te vervangen en de gemeente zal deze scholen financieel ondersteunen.

Ook de politie heeft met hulp van de gemeente een aantal positieve stappen gezet in de richting van een verbetering van verkeersveiligheid. Zo heeft de gemeente nieuwe snelheidscontroleapparatuur gefinancierd en beschikt het regionale verkeersteam van de politie over een nieuwe motor met camera. Deze motor is aangeschaft om weggebruikers die agressieve gedragingen plegen, te kunnen volgen en staande te houden. De inzet van deze motor vindt plaats in alle regiogemeenten.