Gerechtelijke organisatie

Nieuwe procesregeling bestuursrechterlijke colleges 2006

Den Haag, 3 februari 2006 - Vanaf 1 januari 2006 geldt een nieuwe procesregeling voor het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep en de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. De drie colleges hebben ieder hun eigen oude regeling vervangen door de gezamenlijke nieuwe regeling. Dit heeft een voordeel voor mensen die zaken hebben lopen bij deze colleges. Zij hoeven nu nog maar in één regeling te kijken om te weten hoe de zaken worden behandeld.

In de regeling staat wat een College en de partijen van elkaar kunnen verwachten. Het gaat daarbij vooral om standaardsituaties. Dat zijn situaties die in de loop van een proces voorkomen. Bij voorbeeld: er wordt beroep ingesteld. Wie krijgt hierover een bericht? En wanneer?

Er zijn een paar verschillen met de oude regelingen. De bedoeling is om de zaken sneller te laten lopen. Daarom zijn strakke regels gemaakt voor termijnen. Het College zal aan partijen niet meer snel uitstel geven. Ook zijn enkele bepalingen uit de oude regeling geschrapt. Dat zijn vooral regels die in de praktijk weinig werden gebruikt. De nieuwe regeling geldt niet alleen voor nieuwe zaken, maar ook voor lopende zaken. Lopende zaken zijn beroepen die al voor 1 januari 2006 zijn ingediend.

De procesregeling is niet van toepassing op verzoeken voor een voorlopige voorziening. In die spoedprocedures bekijken we per zaak hoe we snel en effectief kunnen werken.

Klik hier voor de volledige procesregeling.

Bron: College van Beroep voor het bedrijfsleven Datum actualiteit: 3 februari 2006 Naar boven