Politie Limburg-Noord

Politie schrijft 11.628 boetes uit bij verkeerscontroles
Datum: 02-03-2006
Tijd bericht: 15:26
Plaats: Limburg-Noord
Het Verkeershandhavingsteam van de politie Limburg-Noord heeft in de maand januari in totaal142.279 bestuurders gecontroleerd. Bij deze verkeerscontroles zijn 11.628 processen-verbaal opgemaakt. Dit team controleert vrijwel dagelijks op diverse plaatsen in de regio op de vijf speerpunten: helm, gordel, roodlicht, alcohol en snelheid.

In Venlo, Tegelen, Blerick, Belfeld en Baarlo bleken van de 77.951 weggebruikers in de afgelopen maand 7.251 in overtreding te zijn. Opvallend was het aantal automobilisten dat het rode verkeerslicht negeerde: in totaal 104. Bij de staandehoudingen door de verkeersassistenten werden 7.010 snelheidsovertreders bekeurd.

In Roermond, Reuver, Echt en Montfort werden van de 20.777 bestuurders er 1.473 bekeurd. Hier bleken 80 bestuurder het rode verkeerslicht te hebben genegeerd. De Leden van het Verkeershandhavingsteam hielden 1.351 bestuurders staande voor te snel rijden binnen de bebouwde kom.

In Weert, Nederweert, Roggel en Neer zijn van de 19.136 gecontroleerde weggebruikers, 856 in overtreding gegaan. Hiervan reden er 827 te hard.

In Venray, Castenray, Gennep, Horst, Leunen, Mook, Siebengewald en Ysselsteyn werden in januari totaal 24.415 bestuurders gecontroleerd. 3.788 Van hen reden binnen de bebouwde kom te hard. Hier was het opvallende aantal niet-gordeldragers: 120 automobilisten.

Door rood licht rijden

Door rood rijden is één van de vijf speerpunten waarop de politie extra controleert. 'Nog even een stoplichtje pakken' kan namelijk dramatische gevolgen hebben. Verkeerslichten staan op gevaarlijke of drukke kruisingen en zijn strak ingeregeld om het verkeer zo vlot mogelijk door te laten stromen.

'Doorrijders' die het gaspedaal wat dieper intrappen om nét door rood te schieten, lopen het risico om geconfronteerd te worden met bestuurders die nietsvermoedend bij groen licht optrekken. Gaat het mis, dan levert het niet alleen de bekende beelden op van totaal verwrongen autowrakken, maar vaak ook (zwaar)gewonde verkeersdeelnemers. En worden fietsers of voetgangers aangereden, dan is het leed helemaal niet te overzien.

Minder doorrijders
Gelukkig stoppen vrijwel alle weggebruikers wél gewoon voor het rode licht. En op kruisingen waar vaak 'gesmokkeld' wordt, vormen roodlichtcontroles een goede remedie. Ook roodlichtcamera's zijn effectief: hangt er eenmaal zo'n camera, dan daalt het aantal 'doorrijders' tot minder dan
1%. Niettemin is het verstandig om ook bij groen licht altijd goed te kijken of de kruising inderdaad vrij is. Een boete voor rijden door rood kost ¤ 130,-.