Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
3 februari 2006

MEER TOEZICHT BIJ KLEINE LUCHT- EN ZEEHAVENS

De ministerraad heeft op voorstel van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie ingestemd met permanent mobiel toezicht langs de kust en in de kleine havens. De Koninklijke Marechaussee (KMar), zeehavenpolitie en douane gaan dit samen met de kustwacht ter hand nemen. Met ingang van 1 maart 2006 zullen hiervoor, in eerste instantie voor een periode van zes maanden, gecombineerde patrouilles gericht worden ingezet. Dit is een van de maatregelen in het plan van aanpak dat voortvloeit uit de reactie van het kabinet op het rapport 'Gebruik van grenscontrole bij terrorismebestrijding' van de Algemene Rekenkamer van 28 september 2005. In dat kader is onderzoek gedaan naar de vraag of er een sluitende controle bestaat aan de Nederlandse buitengrenzen.

Diverse kleine lucht- en zeehavens zijn op dit moment niet aangewezen als doorlaatpost of douanekantoor. Toch is het toegestaan daar in- of uit te reizen of goederen aan te brengen, mits voorafgaand daaraan toestemming is verkregen van bijvoorbeeld de douane. De naleving blijkt tot op heden gebrekkig en er is onvoldoende toezicht, concludeerde de Algemene Rekenkamer. Om het zicht op deze stroom te vergroten en inzicht te kunnen verkrijgen in de risico's die hiermee verband houden, zal gericht mobiel toezicht worden geĂŻntensiveerd.

Ook zullen de havenmeesters van kleine luchthavens en (jacht)havens langs de kust verplicht worden een registratie te voeren. De streefdatum voor invoering hiervoor is 1 juli 2007. Vanaf dat moment moet een lijst bijgehouden worden van alle bemanningsleden, opvarenden en passagiers die in- of uitreizen. De registratie biedt de grenscontrolediensten niet alleen aanknopingspunten voor controle maar ook voor de gewenste versterking van de informatiepositie.

De gecombineerde patrouilles van KMar, douane en zeehavenpolitie worden ingezet op die plaatsen waar geen sprake is van reguliere stromen van goederen en/of passagiers. Hierdoor wordt de preventieve werking vergroot en ontstaan er mogelijkheden om de informatiepositie te verbeteren en een risicoanalyse op te stellen. Ook zal in lijn met de aanbevelingen van de Rekenkamer en de eerste reactie van het kabinet de informatie-uitwisseling tussen de met grenscontrole belaste diensten worden verbeterd.

RVD, 03.02.2006