Gemeente Breda

College neemt kennis van consultatiereacties Ontwikkelingsvisie 2020

Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de consultatiereacties en het daarbij horende consultatieverslag. De binnengekomen reacties zullen worden beoordeeld in een Nota van Commentaar.

Op basis daarvan zal, na de verkiezingen, de definitieve Ontwikkelingsvisie Breda 2020 ter besluitvorming worden aangeboden aan de nieuwe raad.

Van 10 november tot 22 december van het afgelopen jaar was de stad uitgenodigd om deel te nemen aan discussies over de toekomst van Breda. Het doel was zoveel mogelijk Bredase burgers bij de consultatie te betrekken. De consultatie was gericht op de verschillende doelgroepen en met inzet van diverse communicatiemiddelen. Er is gezocht naar nieuwe vormen van communicatie met burgers en instellingen. Met het inzetten van het Digipanel heeft de gemeente door middel van digitale vragenlijsten, die zijn verstuurd naar een kleine 1700 Bredanaars, de mening over de plannen en over de afzonderlijke thema's gepeild. Ruim 57% (944 personen) heeft de totale vragenlijst ingevuld.

Reacties van burgers en organisaties

Vanuit verschillende belangenverenigingen en wijk- en dorpsraden zijn er reacties binnengekomen. Deze reacties en de reacties van burgers hadden onder andere betrekking op de ambities van de stad, waarbij de discussie vooral ging over de mate waarin Breda zich moet manifesteren. Als het gaat om de bereikbare stad zijn veel burgers van mening dat goede voet-, fiets- en busvoorzieningen noodzakelijk zijn voor de bereikbaarheid van voorzieningen. Meer aandacht dus voor het openbaar vervoer en het langzaam verkeer. Een ander belangrijk discussiepunt: speelde rond hoogbouw in de stad, waarbij er onderscheid werd gemaakt tussen de functie, de locatie en de verschijningsvorm van hoogbouw. Wat het stadslandschap (de groene ruimte in en om de stad) betreft, vinden burgers en organisaties over het algemeen dat de nadruk op de gebruiksmogelijkheden van stadslandschappen als groene en blauwe verbindingszones de attractiviteit van de stad verhoogt. Tenslotte is bijna iedereen het er over eens dat Breda een gastvrije stad moet zijn en dat Breda alles moet kunnen bieden, van een dagprogramma tot een weekendarrangement.

Reacties uit de regio

De Ontwikkelingsvisie is ook verstuurd naar alle buurgemeenten en de Provincie met het verzoek om commentaar. Met ambtenaren van de Provincie heeft overleg plaatsgevonden. Het verslag van dit gesprek maakt deel uit van de bundel met consultatiereacties, evenals de reacties van de buurgemeentes Oosterhout, Etten-Leur en Moerdijk.

Breda, 3 februari 2006