Politie Limburg-Noord

Politie heeft in januari 33 rijbewijzen ingevorderd
Datum: 02-03-2006
Tijd bericht: 15:36
Plaats: Tegelen
Agenten van het Verkeershandhavingsteam hebben in de maand januari van 33 bestuurders het rijbewijs ingevorderd. Met name op de doorgaande wegen blijken automobilisten regelmatig excessieve snelheden te voeren.

Vooral de Middenpeelweg blijkt een geliefde racebaan te zijn. Hier werden de meeste overtreders geverbaliseerd. Zodra een automobilist met een snelheid van meer dan 50 km/u te hard rijdt, is de politie gemachtigd zijn rijbewijs in te vorderen. Dit wordt aan de officier van jsutitie gezonden, die bepaalt of en zo ja wanneer de automobilist het terug ontvangt. Dit hangt af van de eventuele recidive van de eigenaar van het dokument.

Sancties
Relatief kleine overtredingen worden afgedaan met een boete. Overschrijdingen van meer dan 30 km/uur worden geregistreerd. Afhankelijk van de voorgeschiedenis levert zo'n overtreding een forse boete of een dagvaarding op. Bij overschrijding van de maximumsnelheid van 50 kilometer of meer wordt het rijbewijs ingevorderd. Bij zeer grove overtredingen kan de zogenaamde artikel 130-procedure gestart worden, waarbij de bestuurder een onderzoek moet ondergaan naar de lichamelijke of geestelijke geschiktheid om een motorrijtuig te besturen. Afhankelijk van de uitkomst kan het CBR het rijbewijs permanent ongeldig verklaren.