Unicef



Kinderhandel (bijna) officieel aan banden in Benin 03 februari 2006, Cotonou, Benin - Het is Benin ernst. Kinderhandel moet hard worden aangepakt. De National Assembly, de volksvertegenwoordiging, heeft deze week een wet aangenomen die kinderhandel expliciet verbied. Unicef verwelkomt deze stap van harte.

De wet in Benin staat niet op zichzelf. Hij staat symbool voor een trend in geheel West-Afrika. Goed nieuws dus voor de naar schatting 200.000 kinderen die jaarlijks in deze regio van Afrika 'handelswaar' zijn.

De wet is unaniem aangenomen door de volksvertegenwoordiging. Personen die betrokken zijn bij kinderhandel kunnen straks 10 tot 20 jaar gevangenisstraf krijgen.

Bijna, maar nog niet helemaal Philippe Duamelle, vertegenwoordiger van Unicef in Benin, is opgetogen. "Deze wet maakt het juridisch mogelijk om nog beter op te treden tegen kinderhandel. We hopen dan ook dat de regering van Benin de wet snel zal overnemen en uitvoeren."

"Unicef staat klaar om de implementatie van de wet ter hand te nemen", vervolgt Duamelle. De wet moet bijvoorbeeld worden vertaald in de vele lokale talen die het land rijk is. De samenwerking om kinderhandel tegen te gaan is in handen van de regering en veel verschillende organisaties. Onder andere Unicef strijdt al jaren tegen deze grove schending van de rechten van het kind.

Het zijn niet alleen de handelaren die moeten vrezen voor gevangenisstraf. Ook de mensen die kinderen 'in dient nemen' kunnen rekenen op een boete en/of een verblijf in de cel.

Trend
De schatting is dat er jaarlijks ongeveer 200.000 kinderen worden verhandeld in de regio. Dit was de reden voor 10 landen, waaronder Benin, om de strijd aan te binden tegen kinderhandel. Zij hebben daarom medio 2005 een overeenkomst getekend die kinder- en vrouwenhandel moet tegengaan. Het is te hopen dat de andere landen net zo voortvarend te werk gaan als Benin.