D66

Boris dittrich is afgetreden als voorzitter van de Tweede Kamerfractie van D66. Hij blijft wel kamerlid.

Lees onderstaand zijn verklaring:

"Toen ik drie jaar geleden werd gekozen tot fractievoorzitter, nam ik mij voor niet alleen de Tweede-Kamerfractie te leiden, maar ook om bij te dragen aan de vernieuwing van D66.

Daarom heb ik gekozen voor deelname aan dit kabinet: D66 moet, ook in moeilijke tijden, laten zien dat verantwoordelijkheid nemen hoort bij onze partij. D66 moet laten zien dat we staan voor sociale en economische hervormingen.

Daarom ook heb ik mijn pamflet Op weg naar Nieuwe solidariteit geschreven: ik heb daarin een aanzet gegeven voor een verbreding van de politieke agenda van D66, en heb een nieuwe, sociaal-liberale toekomstvisie geschetst.

Het veranderingsproces van een politieke partij levert nooit alleen maar applaus op. Maar ik heb de oprechte en overtuigde mening dat D66 in de afgelopen paar jaar een nieuwe, toekomstgerichte weg is ingeslagen.

Over de uitzending van militairen naar Uruzgan heeft mijn fractie van meet af aan een helder en eenduidig standpunt gehad. D66 was en is tegen de missie, omdat we denken dat wederopbouw daar geen redelijke kans van slagen heeft.

D66 heeft in dat debat de rug recht gehouden en we hebben tegen de missie gestemd. Maar in het gehele proces dat aan die stemming voorafging, zijn, ook door mijzelf, politiek-tactische fouten gemaakt.

Voor die fouten wil ik de volle verantwoordelijkheid op mij nemen. Ik vind dat die politieke verantwoordelijkheid niet zonder consequenties mag blijven. Als politiek leider wil ik afrekenbaar zijn, zodat mijn partij het Afghanistan hoofdstuk kan sluiten en weer met een schone lei kan beginnen.

En daarom treed ik vandaag terug als fractievoorzitter van D66.

Ik zal mij wél als Tweede-Kamerlid blijven inzetten. Maar het fractievoorzitterschap draag ik vanaf vandaag over aan onze vice-fractievoorzitter, Lousewies van der Laan. "

Boris Dittrich, 3 februari 2006, 17.00 uur

3-2-2006 17:38