Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: BETALEN WERKGEVER VRIJWILLIGE BRANDWEER EFFECTIEF?

Volgens het Algemeen Dagblad van vrijdag 3 februari blijkt uit een enquête dat brandweerkorpsen steeds meer moeite hebben met het vinden van vrijwilligers. Dit zou onder andere liggen aan de bereidheid van werkgevers om hun werknemers ter beschikking van de brandweer te stellen. Een bestuurslid van de NVBR stelt daarom voor om vrijwilligers voor een bepaald aantal dagen in te huren bij de hoofdwerkgever. De VNG twijfelt aan de analyse en vraagt zich daarom af of het voorstel van de NVBR de gewenste resultaten zal opleveren.

Vrijwilligheid is essentieel voor het functioneren van de brandweer in Nederland. In het land zijn zon 28.000 vrijwilligers bij de brandweer. De bereidheid en beschikbaarheid van vrijwilligers is dan ook meerdere malen onderwerp van onderzoek geweest. Vorig jaar nog is in opdracht van het ministerie van BZK het onderzoeksrapport Vinden en binden van vrijwilligers bij de brandweer in 2005 gepubliceerd. Uit dit rapport blijkt juist dat korpsen steeds minder moeite hebben met het vinden van vrijwilligers. Wel werd de verwachting uitgesproken dat het in de toekomst moeilijker zou kunnen worden. Deze verwachting kwam ook in eerdere onderzoeken naar voren, maar werd geen bewaarheid. Uit het onderzoek kwam echter wel een belangrijk knelpunt naar voren: de opkomst van vrijwilligers tijdens kantooruren laat te wensen over. De oorzaak hiervan werd niet onderzocht, maar lijkt niet aan de bereidheid van de hoofdwerkgever te liggen. De bereidheid van hoofdwerkgevers om werknemers beschikbaar te stellen voor de vrijwillige brandweer is niet afgenomen. Het is daarom zeer de vraag of het vergoeden van kosten aan de hoofdwerkgever zoals de NVBR voorstelt wel een oplossing biedt.

De VNG zoekt daarom oplossingen in het verbeteren van het relatiebeheer van het brandweerkorps met de hoofdwerkgever. Hierbij moet worden gedacht aan het vastleggen van wederzijdse rechten en plichten en betere voorlichting over de voordelen en de risicos van deelname aan de vrijwillige brandweer. De VNG neemt deel aan een project met het ministerie van BZK ter verbetering van het relatiebeheer. Dit project gaat dit jaar van start. Daarnaast maakt de verbetering van het relatiebeheer onderdeel uit van een modernisering van de rechtspositie van de vrijwillige brandweer. Deze modernisering is in de voorlaatste CAO van 1 september 2005 afgesproken.