Gemeente Leeuwarden

Vrouwenopvang Asja vertelt over loverboys Vrouwenopvang Asja vertelt over loverboys

Informatieavond `loverboys' druk bezocht

Bron: Gemeente Leeuwarden (03-02-2006)

De informatieavond over loverboys in het Leeuwarder Stadhuis werd donderdagavond 2 februari bezocht door ruim honderd belangstellenden.

De avond ging van start met het trieste maar indrukwekkende verhaal van een slachtoffer van zo'n `loverboy'. Hoe ze stukje bij beetje steeds meer in de macht kwam van haar `vriend' en uiteindelijk in de prostitutie belandde. Vanaf haar "ontsnapping" is ze nu bezig haar leven weer op orde te krijgen. Daarnaast doet ze vaak haar verhaal om jonge meisjes te waarschuwen voor de methodes die loverboys gebruiken.

Vervolgens werd een toneelstuk opgevoerd door de Famkes (allochtone vrouwenorganisatie) waarbij heel treffend werd geschetst hoe een meisje werd ingepalmd en uiteindelijk in de macht van een `loverboy' kwam. Aansluitend gaf de Vrouwenopvang Fryslân/Asja achtergrondinformatie over de gang van zaken tussen slachtoffers en dader(s). Ook gingen zij in op de problemen rondom signalering van de loverboyproblematiek. Juist in het beginstadium waarin slachtoffer en dader elkaar ontmoeten is het moeilijk in te schatten waar verliefdheid eindigt en de loverboystrategie begint.

Na de pauze discussieerde de zaal met het panel deskundigen. Het centrale thema" Hoe voorkom je dat jonge meiden door loverboys in de prostitutie komen?" zorgde voor genoeg gespreksstof. Veel organisaties hebben in meerdere of mindere mate te maken met de loverboy-problematiek. Het probleem is dat zij dit vaak van elkaar niet weten. Verder bleek dat de politie niet veel kan uitrichten tegen `loverboys' zonder officiële aangifte. Iets waar een slachtoffer vaak niet toe in staat en wat de buitenwereld vaak moeilijk kan bewijzen. Na afloop van het programma werd nog lang nagepraat in de kelder van het Stadhuis.

Meer informatie over loverboys en contactadressen van hulporganisaties kunt u lezen in het artikel "Loverboys: mensenhandel". De link staat rechtsboven op deze pagina.