Fractie PvdA Rotterdam

Rotterdamse overheid betaalt vergoeding voor niet nagekomen verplichtingen.

Op voorstel van de PvdA is in de gemeenteraad van Rotterdam besloten dat de gemeentelijke overheid een vergoeding moet betalen als zij verplichtingen niet nakomt. Ook als de gemeente beloftes met betrekking tot afhandelingtermijnen niet nakomt, moet er een vergoeding aan de burger betaald worden. De PvdA-motie werd unaniem aangenomen in de gemeenteraad.

De Rotterdamse motie loopt vooruit op een pas ingediend initiatief wetsvoorstel van Tweede-kamerleden Wolfsen (PvdA) en Luchtenveld (VVD).

PvdA-fractievoorzitter Bert Cremers: "De overheid legt plichten op aan burgers en als die niet nagekomen worden, volgen er sancties. Andersom is dat niet zo en dat moet veranderen. Als de overheid haar plichten niet nakomt, moeten daar ook sancties op volgen!"

"Als je bijvoorbeeld een bijstandsuitkering aanvraagt, moet de gemeente binnen 8 weken uitsluitsel geven. Het komt soms voor dat je na 12 weken nóg niets weet, terwijl je huur natuurlijk wel gewoon betaald moet worden. Je kan dan wel bezwaar aantekenen, maar dat is een ambtelijke molen waar je van het kastje naar de muur gestuurd wordt. Nu moet de overheid gewoon betalen als ze zich niet aan de afspraken houdt. En dat geldt natuurlijk ook voor andere aanvragen, zoals een kap- of bouwvergunning," aldus Cremers.