FAVV: Dioxinevervuiling - stand van zaken
De vrijgave van bedrijven die onder toezicht werden geplaatst gaat onverminderd verder. Tot op heden werden meer dan 125 bedrijven vrij gegeven : 92 varkensbedrijven, 31 pluimveebedrijven en 5 konijnen-bedrijven.

307 varkensbedrijven en 9 pluimveebedrijven bevinden zich nog onder toezicht.

Ter herinnering: bedrijven worden vrijgegeven wanneer wordt vastgesteld dat er zich geen dieren meer bevinden die vervuild voerder gegeten hebben of nadat laboratoriumanalyses hebben aangewezen dat de norm bij vet van aanwezige dieren niet overschreden wordt. Momenteel werden reeds op bijna 200 bedrijven stalen genomen van dieren. De eerste resultaten van analyses op dieren zijn gunstig: 46 stalen varkensvet, 5 stalen kippenvet en 1 staal eieren waren allemaal onder de norm. Bij twee pluimveebedrijven zijn de resultaten twijfelachtig en volgt er een tweede analyse. Verdere resultaten worden verwacht tijdens het weekeinde.

Ondertussen is uit verder onderzoek bij PB Gelatins en bij Tessenderlo Chemie gebleken dat er in een verder verleden ook af en toe gebruik werd gemaakt van gecontamineerd zoutzuur. Deze vaststelling werd toegevoegd aan de informatie die aan het parket werd verstrekt. Het bedrijf engageerde zich om de gelatine die met vervuild zoutzuur werd aangemaakt terug te roepen. Gelet op de periode (eind 2004, begin 2005) waarin dit gebeurde is het niet zinvol om bedrijven te gaan traceren. Het F.A.V.V. zal in de komende periode systematisch analyses uitvoeren bij legkippen voor het slachten om na te gaan of de impact hiervan nog meetbaar is.

Het Wetenschappelijk secretariaat van het F.A.V.V. maakte, op basis van de beschikbare gegevens, een evaluatie van de omvang van de contaminatie. Deze impactanalyse tracht te achterhalen wat de blootstelling was van consumenten aan dioxines door dit incident en is gebaseerd op de productie van zoutzuur in Tessenderlo Chemie, de verdunning van het zoutzuur, de productie van gecontamineerd vet en het gebruik daarvan in de veevoeding. Het resultaat wordt uitgedrukt in totaal gram TEQ (Toxic Equivalent) dat in de voedselketen terechtkwam. Bij het recente incident wordt deze hoeveelheid op 0,013 gram TEQ dioxines geraamd. Bij de dioxine contaminatie in 1999 werd de totale blootstelling geraamd op 1 gram TEQ dioxines en 2 gram TEQ PCB-like dioxines.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be