Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

De Vlaamse Regering verklaart een betrekking vacant van wetenschappelijk directeur bij het departement Zeevisserij van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek met standplaats Oostende. Ze hecht haar goedkeuring aan de wijze van invulling van de vacature en aan de oproep voor kandidaten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

In uitvoering van CAO I hoger onderwijs keurt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties, opnieuw principieel het besluit goed over de verlofstelsels voor de personeelsleden van de Vlaamse hogescholen en van de Hogere Zeevaartschool. Het besluit regelt onder meer de moederschapsbescherming, het omstandigheidsverlof, het verlof voor verminderde prestaties, het ziekteverlof voor tijdelijke personeelsleden en de terbeschikkingstelling wegens persoonlijke aangelegenheden. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In overeenstemming met de bepalingen in het decreet Gelijke Onderwijskansen wordt het initiatief kunstinitiatie kansarme en/of allochtone leerlingen geregeld via een tijdelijk project. Het decreet delegeert de concrete uitwerking aan de Vlaamse Regering. Op 30 juni van vorig jaar liepen alle projecten ten einde. Het gewijzigde Onderwijsdecreet XV zorgt er voor dat nieuwe projecten kunnen worden gestart vanaf het schooljaar 2005-2006. De Vlaamse Regering keurt nu, na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties, opnieuw principieel een besluit goed dat de aanstelling van personeelsleden en de uitbetaling van een werkingsbudget terzake regelt. Op het einde van de projectperiode, in 2008, zal de onderwijsinspectie een evaluatierapport voorleggen. Op basis van die resultaten kan er worden beslist om deze maatregelen al dan niet structureel te verankeren. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

In uitvoering van CAO VII hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de verdeling van personeelsleden die ten behoeve van het buitengewoon onderwijs, het volwassenenonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding met verlof zijn voor de ondersteuning van de lokale inspraakorganen. Vanaf 1 september 2005 kunnen de vakorganisaties daarvoor over zes personeelsleden beschikken met een verlof wegens bijzondere opdracht.


* * *

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het wijzigingsbesluit goed dat de kiesprocedure voor de Raad van het Gemeenschapsonderwijs bepaalt. In de huidige kiesprocedure moeten alle procedurestappen in een relatief korte tijdsperiode gebeuren. De termijnen worden nu verlengd; daarnaast zullen er ook een aantal eerder technische aanpassingen gebeuren.


* * *

De wijze waarop de inrichtende machten/schoolbesturen de aanwending van hun werkingsmiddelen verantwoorden is geregeld in een besluit van de Vlaamse Regering. De inrichtende machten/schoolbesturen moeten ieder jaar een document opstellen dat een overzicht geeft van de ontvangsten en de uitgaven. Dit document, het AL 1- formulier, is dus gebaseerd op een kasboekhouding. Tengevolge van de gewijzigde vzw-wetgeving worden de meeste inrichtende machten/schoolbesturen vanaf 1 januari 2006 verplicht een economische boekhouding in te voeren die gebaseerd is op het stelsel van dubbel boekhouden. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief een besluit goed dat de inrichtende machten/schoolbesturen de mogelijkheid biedt voor hun verantwoording ook een ander document dan het AL 1- formulier te gebruiken, bijvoorbeeld een jaarrekening. De Vlaamse minister bevoegd voor Onderwijs zal de maatregelen in een omzendbrief meedelen aan de betrokken inrichtende machten en onderwijsinstellingen.


* * *

De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat het decreet Inwerkingsbeleid wijzigt. De wijziging betreft de overname van de definities van 'nieuwkomers' en 'oudkomers' uit het voorontwerp tot wijziging van het Inburgeringsdecreet. Gezien de oudkomers als een prioritair rechthebbende categorie in het voorontwerp van wijziging van het inburgeringsbeleid zijn opgenomen, opent dit de mogelijkheid om hen onderdelen van het primaire inburgeringstraject (maatschappelijke oriëntatie, taallessen .) te laten volgen als onderdeel van hun globaal traject naar werk. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV, daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

Bij de overgang naar Beter Bestuurlijk Beleid wordt het gecentraliseerde kasbeheer van de Vlaamse openbare instellingen afgesloten. Volgens het kaderdecreet Bestuurlijk Beleid kan het gecentraliseerde kasbeheer opnieuw ingevoerd worden voor de intern verzelfstandigde agentschappen met rechtspersoonlijkheid en voor de publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigde agentschappen. De Vlaamse Regering keurt nu een besluit goed dat de uitvoeringsmodaliteiten bepaalt voor de nieuwe decretale basis van het Centraal
Financieringsorgaan.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Historisch gegroeid bedrijf NV Drukkerij Verstraete te Knesselare'.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'E313/E314 verkeerswisselaar Lummen'. De huidige verkeerswisselaar beantwoordt niet aan de internationale vereisten voor inrichting van autosnelwegen.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

In mei 2004 hechtte de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst voor het tot stand brengen van een associatie tussen de lidstaten van de Europese Unie en Tadzjikistan. De overeenkomst beoogt een nauwe samenwerking met Tadzjikistan en wil de noodzakelijke politieke en economische hervormingen in het land ondersteunen. De Vlaamse Regering keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief het ontwerp van decreet goed dat instemt met deze overeenkomst. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering wijst Piet Vermeeren aan als bedrijfsrevisor bij Toerisme Vlaanderen.

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

Eind maart 2004 verleende de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het Oppervlaktedelfstoffendecreet. Het besluit bevat onder meer bepalingen over de oppervlaktedelfstoffenplannen, de certificaten van herkomst inzake de natuurlijke samen- stelling van de ontgonnen oppervlaktedelfstoffen en het efficiënt, rationeel en doelmatig benutten van de ontginningsgebieden. Na een evaluatie van de regelgeving in praktijk wordt het uitvoeringsbesluit nu principieel aangepast. De aanpassingen hebben betrekking op de financiële zekerheden voor de eindafwerking, de procedure voor de bijzondere opppervlaktedelfstoffen, het certificaat van herkomst dat de natuurlijke samenstelling van oppervlaktedelfstoffen attesteert en het jaarlijkse voortgangsrapport. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.


* * *

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het personeelsstatuut van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. Het gaat om de integratie van een bijkomend deel van het bestaand forfaitair maandelijks weddecomplement ten belope van 50 euro (à 100%). Dit brengt de totale integratie op een bedrag van 100 euro (à 100%). Hierdoor moest de rechtspositieregeling op verschillende punten worden aangepast. Daarnaast zijn er nog een aantal technische wijzigingen doorgevoerd.


* * *

De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, een aangepast ontwerp van oprichtingsdecreet van de Vlaamse Grondenbank definitief goed. In deze versie is het hoofdstuk over de uniformisering van de rechten van voorkoop verwijderd; dit zal via een ander horizontaal decreet worden geregeld. De Grondenbank kan worden ingezet voor de realisatie van projecten die een bepaald ruimtebeslag kennen en waarvoor het ruimtegebruik moet wijzigen. Via uitruiling van grondgebruik en -beheer en - verwerving kan de Grondenbank tussenkomen in potentiële conflictsituaties. Het nieuwe ontwerp van oprichtings- decreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de energiebeleidsovereenkomst goed met de elektriciteitsdistributienetbeheerders ter ondersteuning van de groenestroomproductie. Deze overeenkomst beoogt het garanderen van een stabiel investeringsklimaat voor de bouw van installaties voor de productie van groene stroom, door de invoering van een vastgelegde minimumwaarde voor groenestroomcertificaten, gegarandeerd door de netbeheerders.


* * *

De Vlaamse Regering draagt Wilfried Bieseman voor als lid van de raad van bestuur van het Fonds ter reductie van de globale energiekost.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het gewijzigde samenwerkingsakkoord tussen de federale staat en de Gewesten over de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken. De wijziging behelst de omzetting van een Europese richtlijn in Belgisch recht. De regering keurt meteen ook principieel het voorontwerp van decreet goed dat met dit samenwerkingsakkoord instemt. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Marino KEULEN:

Bij de berekening van de geldelijke anciënniteit van beroepsbrandweerlui die momenteel aangeworven worden, wordt rekening gehouden met de jaren die ze gepresteerd hebben als vrijwilliger bij een openbare brandweerdienst. Een gewijzigd KB creëert de mogelijkheid voor de gemeenten om ook voor brandweerlui die aangeworven zijn voor 9 april 2002, de jaren gepresteerd als vrijwilliger bij een openbare brandweerdienst te laten meetellen bij de berekening van de geldelijke anciënniteit. De Vlaamse Regering stemt in met deze wijziging van KB, gezien het geen verplichting inhoudt voor de gemeentebesturen, maar eerder een bijkomende keuzemogelijkheid aanreikt.


* * *

De Vlaamse Regering keurt het voorontwerp tot wijziging van het inburgeringsdecreet principieel goed. Het voorontwerp verplicht alle nieuwkomers -met uitzondering van de niet-Belgische EU-burgers- die zich permanent in Vlaanderen willen vestigen een inburgeringstraject te volgen. Bovendien zal wie aan de inburgeringsplicht verzaakt, daadwerkelijk gestraft worden. Het inburgeringsbeleid wordt verder uitgebreid naar bepaalde groepen van oudkomers. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad, daarna aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van koninklijk besluit waarin 'onmiddellijke inning van verkeersboetes' van toepassing is. Voor personen met een vaste verblijfplaats of woonplaats in België wordt het systeem van boetezegels afgeschaft. De
betalingsmodaliteiten worden aangepast aan de hedendaagse gangbare systemen. Ook het principe waarbij personen met/zonder vaste verblijfplaats of woonplaats in België nadien/direct betalen blijft bestaan. Er wordt echter aan beide groepen de mogelijkheid geboden direct met een kredietkaart te betalen op het moment van de overtreding zelf.