Waterschap Regge en Dinkel


Opening Lint-Molenbeek: In een good huwelijk hef geen van beidn de bokse an
03-02-2006

Ootmarsum - De Lint Molenbeek is na jaren ondergronds te hebben gelopen weer terug in het stadsbeeld van Ootmarsum. Met de realisatie van het project is er niet alleen meer ruimte voor de afvoer van water gekomen, maar is ook een kwaliteitsverbetering voor de omgeving gerealiseerd. Dat hebben gemeente Dinkelland en waterschap Regge en Dinkel woensdagavond gevierd samen met circa 55 omwonenden en andere betrokkenen.

Stefan Kuks en Jos Johannink wasten symbolisch een boks op de oude bleek. Onder de noemer: in een goed huishouden heeft geen van beiden de boks an, bevestigden zij hiermee de goede samenwerking!

Projectinformatie
De Molenbeek ontspringt uit een bron op de Kuiperberg een loopt via het Palthen Weideke en de Engelse Tuin richting het museum Los Hoes, dwars door Ootmarsum. De voormalige gemeente Ootmarsum heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de landschappelijke en recreatieve mogelijkheden van de Molenbeek. Vervolgens heeft de gemeente het Palthen Weideke hersteld. Later is op basis van dit onderzoek een plan gemaakt door de gemeente Dinkelland en het waterschap. Het tweede deel, de Lint Molenbeek, is nu afgerond. Het project Lint Molenbeek is een voorbeeld van de manier waarop water in het stedelijk gebied weer zichtbaar kan worden gemaakt voor de burgers.

Kronkelend tussen de huizen door
De Molenbeek stroomde voorheen door een 100 meter lange duiker. Deze duiker is verwijderd en de beek opnieuw uitgegraven. Hij kronkelt nu weer tussen de huizen door. De Lint-Molenbeek moet vanaf de Oldenzaalsestraat tot aan de Bleekstraat een verval van ongeveer één meter overbruggen. Dat is een behoorlijk verval voor zon klein stukje. Het wordt overbrugd door cascadestuwen, die het water langer vasthouden. Parallel aan de beek ligt een voetpad, die de Oldenzaalsestraat en de Bleekstraat met elkaar verbindt. Wandelend kan iedereen nu genieten van het stromende kwelwater!

Het project is mede mogelijk gemaakt door financiering uit het EOGFL, afdeling Garantie.