Gemeente Sluis

stijgt met 1,7%

PERSBERICHT - 3 februari 2006

Gemeente Sluis positieve uitzondering in Zeeland WERKGELEGENHEID STIJGT MET 1,7%

Economisch gezien kijkt de gemeente Sluis terug op een uitstekend jaar. West Zeeuws-Vlaanderen blijft verrassend presteren in vergelijking met de overige Zeeuwse gemeenten. Dat blijkt uit de jongste gemeentelijke werkgelegenheidcijfers van het RIBIZ. De cijfers geven blijk van de positieve invloed van het actieve economische beleid van de gemeente.

Terwijl de werkgelegenheid in Zeeland in 2005, voor het vijfde jaar op rij, verder daalde met 0,5%, wist de gemeente Sluis de werkgelegenheid uit de negatieve trend te halen met een groei van 1,7%. Het aantal arbeidsplaatsen groeide van 10.332 in 2004 naar 10.508 in 2005. Daarmee stijgt de gemeente uit boven de landelijke gemiddelde groei van 0,4%.

De groei van de werkgelegenheid is voornamelijk te danken aan het aantrekken van nieuwe bedrijven naar West Zeeuws-Vlaanderen. Dankzij het actieve economische beleid steeg het aantal vestigingen met 3,4 % naar 2.639. Het Zeeuwse gemiddelde bleef steken op een stijging van 2,2%.

Uitbreiding bedrijventerreinen
De belangstelling voor bedrijfsgrond blijft onverminderd groot. In 2005 werd in totaal ongeveer 2,3 hectare bedrijfsgrond op de bedrijventerreinen uitgegeven. De voorraad bedrijfsgrond is daardoor verder geslonken tot 2,5 ha. Dit is ruim onder de zogenoemde benodigde IJzeren voorraad. Voor een verantwoorde uitvoering van het sociaal-economische beleid heeft Sluis een IJzeren voorraad nodig van 14 ha, verdeeld over de vier grootste bedrijventerreinen.

Reeds enkele jaren geleden zijn de procedures opgestart voor de noodzakelijke uitbreiding van het regionale bedrijventerrein Stampershoek in Oostburg, Deltahoek in Breskens en het Techno Park Zeeland in Schoondijke. Stampershoek en de Vlaschaard in Eede zijn al een jaar volledig uitverkocht. De definitieve besluitvorming van de Provincie over de bestemmingsplannen voor de uitbreidingen van Stampershoek, Deltahoek en het Techno Park Zeeland laat helaas wat langer op zich wachten dan de gemeente had gehoopt. De gemeente heeft er vertrouwen in dat de uitbreiding dit jaar van start kan gaan. In maart start wel al het bouwrijp maken voor de uitbreiding van de Vlaschaard. Inmiddels hebben zich hiervoor al meerdere bedrijven zich gemeld. Daaronder zijn ook weer een aantal nieuwe bedrijven van buiten de regio.

---

Nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis - Frans van den Hemel, tel. 06 - 5339 4195
- Voorlichting, tel. 0117 - 457 123