Gemeente Den Haag

Van 3 februari tot 13 april 2006 worden in De Affiche Galerij, de tentoonstellingsruimte speciaal voor affiches op station Spui in de Haagse tramtunnel, 60 historische circusaffiches tentoongesteld.

Voor deze tentoonstelling is een selectie gemaakt uit de ruim 8000 circusaffiches omvattende collectie van verzamelaar Jaap Best. Na zijn dood in 2002 is de collectie ondergebracht bij het Teylers Museum in Haarlem. Zij hebben de collectie geconserveerd en gearchiveerd. De Stichting Circusarchief Jaap Best is opgericht en in samenwerking met Pictura Imaginis uit Heiloo is vrijwel de gehele collectie gefotografeerd en via het internet toegankelijk gemaakt onder de naam www.circusmuseum.nl.
De verzameling van Jaap Best bevat de grootste hoeveelheid 'Friedländers' die in één collectie te vinden is en voor deze eerste tentoonstelling van circusaffiches in De Affiche Galerij is daaruit een selectie gemaakt.

Drukkerij Friedländer
Adolph Friedländer (1851 - 1904) richtte in 1872 drukkerij Friedländer in Hamburg op. Deze drukkerij legde zich van meet af aan speciaal toe op het vervaardigen van circusaffiches. De kleurenlitho's van zeer hoge kwaliteit waren een bijzonder gewaardeerd product en vrijwel alle Duitse circussen en vele andere Europese en zelfs Amerikaanse ondernemingen waren dan ook vaste klant. Naast aan circussen werden er ook affiches geleverd aan kermisexploitanten, toneelgezelschappen en heel af en toe aan zelfstandig werkende varieté artiesten. De drukkerij beschikte over eigen ontwerpers en tekenaars. In de gloriejaren werden er wel 400 affiches per jaar gedrukt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog en in de daarop volgende crisisjaren liep dit aantal terug tot zo'n 100 affiches per jaar. In 1935 moest de drukkerij haar deuren sluiten vanwege de Joodse signatuur van de firma. In dat jaar kwam het laaste exemplaar (genummerd 9078) van de persen.In 1890 was de nummering van affiches ingevoerd en dit maakt chronologische rangschikking en datering mogelijk. Erdwin Schirmer (1884 - 1964) was acrobaat maar werkte daarnaast als steen- en boekdrukker bij Friedländer. Bij de sluiting van de drukkerij kwam een groot deel van de archiefexemplaren in zijn bezit. Jaap Best kon, na het overlijden van Schirmer, een groot deel van deze collectie overnemen. Zo kwam de grootste collectie 'Friedländers' ter wereld in Nederland terecht.

Verzamelaar Jaap Best
Alkmaarder Jaap Best (1912 - 2002) raakte al op zevenjarige leeftijd in de ban van het circus toen de circussen Wilhelm Hagenbeck en Corty-Althoff zijn woonplaats bezochten. Vanaf die tijd probeerde hij zoveel mogelijk voorstellingen te zien en hun reclame-uitingen te verzamelen. In 1947 was hij zelfs werkzaam in het circus, eerst als administratief medewerker, later als directiesecretaris van circus Karel Strassburger. In de jaren zestig van de vorige eeuw was hij als administrateur verbonden aan Circus Carola Williams-Althoff, de Wiener Eisrevue, Circus Harry Belli en de Berliner Eisrevue. Vanuit al deze functies wist hij een zeer omvangrijke circuscollectie aan te leggen, die in Nederland zijn gelijke niet kende. Zijn verzameling kreeg internationale allure toen hij in 1964 het rijke archief van de Duitse acrobaat en circuscollectioneur Erdwin Schirmer kon overnemen, voornamelijk bestaande uit de schitterende affiches van Adolph Friedländer. Met de bijna 3500 kleurenlitho's van deze Hamburgse drukker is dit de meest omvangrijke collectie ter wereld.

Jaap Best was niet alleen circusverzamelaar maar ook circushistoricus. Zeer gedegen en gedetailleerd waren zijn bijdragen in het vakblad De Piste, evenals in het boekje van eigen hand, 70 Jaar circus in Nederland (1971). Hij was meer dan een halve eeuw de vraagbaak voor een ieder die maar iets van het circusleven wilde weten. Zijn collectie liet hij maar zelden zien. Maar het was zijn wens dat na zijn dood een ieder hiervan zou kunnen genieten.