Verbond van Verzekeraars

Royementen centraal registreren

Het Verbond is van plan royementsverklaringen van motorrijtuigverzekeringen via een elektronische databank te laten verwerken. Dat maakt het proces efficiënter, makkelijker, klantvriendelijker en minder gevoelig voor fouten. De meerderheid van autoverzekeraars is voorstander van het plan, dat in 2007 moet gaan draaien.

Wie van autoverzekeraar wisselt of zijn autoverzekering opzegt, krijgt van de verzekeraar een zogenaamde royementsverklaring. Daarin staat dat de verzekering is beëindigd en hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dat laatste is van belang voor de premiehoogte van een nieuwe verzekering. Op dit moment is de royementsverklaring een papieren verklaring; onnodig omslachtig en kostbaar. In de nieuwe centrale databank behoort het papieren circuit dan ook tot het verleden. Elke verzekeraar levert de noodzakelijke royementsgegevens aan en elke verzekeraar kan de gegevens raadplegen.
Autoverzekeraars zijn enthousiast, temeer omdat de databank ook wordt gekoppeld aan de malusregistratie. De nieuwe databank kan autoverzekeraars op termijn heel veel euros besparen.

Verzekerd!, februari 2006