Ingezonden persbericht


Persbericht 3 februari 2006

Met 16 miljoen euro steun van de Postcode Loterij
KLIMAATVERANDERING BINDT 45 GOEDE DOELENORGANISATIES

Vraag: Waar begin je met de oplossing van het klimaatprobleem? Antwoord:
3 februari 2006 - Met `Hier' als motto zetten 45 goede doelenorganisaties de komende twee jaar de klimaatverandering op de agenda. Doel is bij zoveel mogelijk Nederlanders het bewustzijn aan te wakkeren dat er iets aan klimaatverandering gedaan kan worden. Namelijk: door hier en nu te beginnen met oorzaken en gevolgen aan te pakken.
Het is voor het eerst dat zoveel goede doelenorganisaties op het gebied van milieu, ontwikkelings- samenwerking en natuurbescherming samen campagne voeren. Klimaatverandering is van iedereen
Klimaatverandering is van iedereen. Maar er hangt een sluier van onoplosbaarheid over het probleem. Alleen door samen te werken valt er resultaat te boeken. Dat beseffen ook de 45 organisaties die nu campagne gaan voeren. Met steun van de Postcode Loterij ­ die 16 miljoen euro in het programma steekt - plaatsen zij klimaatverandering in een gezamenlijk perspectief. Van de 45 organisaties werken er 38 aan een eigen of gezamenlijk project. De zeven anderen zijn sympathisant van het project. Samen dagen ze Nederlanders uit niet langer van anderen de oplossing van het probleem te verwachten, maar zelf te beginnen. En zij geven het `goede voorbeeld' met projecten in Nederland, Azië, Afrika en Zuid-Amerika.
Van droogtemanagement tot energiezuinig kopen
Die projecten hebben direct te maken met de `core business' van de deelnemende organisaties. Daardoor is er een heel breed scala aan initiatieven: ondersteunend of praktisch. Droogte- management in Afrika bijvoorbeeld. Of bomen planten tegen verdere verwoestijning. Of het ontwikkelen van natte natuur voor betere waterberging. Nederlanders kunnen hier zelf wat doen
Daarnaast wordt in Nederland de komende twee jaar een publiekscampagne neergezet. Via allerhande media worden Nederlanders opgeroepen ook zelf iets te doen. Bijvoorbeeld energie- zuinige producten kopen. Of geen gebruik meer maken van stand-by functies op televisie en computer.
Samenwerking met overheid en bedrijven
Het programma van de 38 organisaties moet een vliegwiel worden. Bedrijven kunnen zich aansluiten door onder `Hier' energiezuinige producten in de markt te zetten. `Hier' wil ook samenwerken met de overheid zodat activiteiten van overheid en de 38 organisaties op elkaar aansluiten en elkaar versterken.
Voor meer informatie www.hier.nu
Bel met het klimaatproject Hier met algemeen coördinator Geert Wijnhoven of communicatiemanager Eva van der Weiden: 030 2348209. Zij kunnen u helpen met antwoorden, de juiste contacten maar ook met illustrerend materiaal.
Of neem contact op met een van de organisaties die een `Hier'-project heeft. Bijgaand een lijst met de organisaties, hun projecten en contactpersonen.

Waar begin je in vredesnaam
met het oplossen van het
klimaatprobleem?

Het klimaat verandert, daar zijn alle geleerden het wel over eens. Over het feit dat dit geen goede ontwikkeling is trouwens ook. En ook al zijn de gevolgen in Nederland nog niet voor iedereen merkbaar, we kunnen het ons niet langer permitteren er niets aan te doen. Maar wat doe je eraan? Waar begin je? De oplossing ligt dichterbij dan je zou denken. Die ligt hier. Bij jou. Letterlijk. Want terwijl er op dit moment al op tientallen plaatsen in de wereld hard aan het klimaatprobleem gewerkt wordt, kunnen wij hier niet stil blijven zitten. Hier begint het. Door te kiezen voor energiezuinige producten bijvoorbeeld. Of groene stroom. Het oplossen van een groot probleem begint met kleine dingen. Wat je hier nog meer kunt doen, lees je op www.hier.nu

Hier is een initiatief van: Alliance for the University for Peace, Amnesty International, AMREF Flying Doctors, ARK, Avalon Foundation, De 12 provinciale Milieufederaties, De Kleine Aarde, De Landschappen, Dierenbescherming, Free Voice, Greenpeace, Het Nederlandse Rode Kruis, IUCN Nederlands Comité, IVN natuur- en milieueducatie, Landschapsbeheer Nederland, Leprastichting, Liliane Fonds, Memisa - Cordaid, Mensen in Nood - Cordaid, Milieudefensie, Nelson Mandela Kinderfonds, Novib, Peace Parks Foundation, Plan Nederland, Prins Claus Fonds, Save the Children, Simavi, SOS-Kinderdorpen, Stichting Kinderboerderijen Nederland, Stichting AAP, Stichting DOEN, Stichting Goois Natuurreservaat, Stichting Natuur en Milieu, Stichting Vluchteling, Stop Aids Now!, UNHCR, Unicef, Vereniging Natuurmonumenten, VluchtelingenWerk Nederland, Vogelbescherming Nederland, Waddenvereniging, Wereld Natuur Fonds, World Food Programme, World Population Foundation en World Press Photo die op dit moment al met tientallen projecten wereldwijd aan het klimaatprobleem werken.


---- --

. Stichting AAP
Stichting AAP verbetert in samenwerking met IUCN de bescherming van het leefgebied van de berberaap in Marokko, dat wordt bedreigd door verwoestijning.

Perscontact: Rikkert Reijnen, rikkert.reijnen@aap.nl, 036-5238787


. Alliance for the University for Peace
De Alliance for the University for Peace, een VN-universiteit in Costa Rica, organiseert een internationaal congres over de gevolgen van klimaatverandering voor de kleine eilandstaten, met als hoofdthema: kwetsbaarheid en solidariteit. Kofi Annan opent (waarschijnlijk) het congres.

Perscontact: Petra van der Ham, info@allianceforupeace.nl, 010-2439496


. AMREF Flying Doctors
Grotere droogte in Kenia zorgt voor snellere verspreiding van ziektes. AMREF Flying Doctors gaat die verspreiding tegen om de gezondheid van de Turkana nomaden te verbeteren.

Perscontact: Linda Hummel, linda@amref.nl, 071-5769476


. ARK
ARK combineert natuurontwikkeling met het langer vasthouden van water in het Brabantse Kempen-Broek, in de Ooijpolder en in Letland. Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging en Stichting Ark brengen in het project 'Noord-Zuid-Zoet-Zout', via het thema vogeltrek het klimaatvraagstuk over aan een breed publiek.

Perscontact: Marieke Reisinger, marieke.reisinger@stichtingark.nl, 024-3604435, 06-28272473


. Stichting Avalon
Stichting Avalon realiseert een voorbeeldproject in vier dorpen in Azerbeidzjan tegen ontbossing en verwoestijning.

Perscontact:Marion Koens, marion.koens@avalon.nl, 0515-331955


. Cordaid (Memisa en Mensen in Nood)
Mensen in Nood maakt samen met Memisa, nomaden in het zuiden van Ethiopië weerbaarder tegen de steeds vaker terugkerende droge periodes.

Perscontact: Marjolein Hammink, marjolein.hammink@menseninnood.nl, 06-22524028


. De Kleine Aarde
De Kleine Aarde ontwikkelt in haar Eco-park de Klimaatroute: een interactieve en speelse klimaatbelevenis, een virtuele klimaatroute met verkoopinformatie, brengt een Klimaatspecial uit en lanceert de uitdaging om klimaatneutraal te gaan leven (Live Cool!). De Kleine Aarde betrekt samen met de Stichting Kinderboerderijen Nederland en de Kleine Aarde 10.000 kinderen en volwassenen via het project 'klimaatverandering in de achtertuin' bij De Natuurkalender. De Natuurkalender is een initiatief van de Universiteit Wageningen, VARA's Vroege Vogels en andere partijen om klimaatverandering waar te nemen in de eigen achtertuin.

Perscontact: Vivian Siebering, v.siebering@dekleineaarde.nl, 0411-661081


. De Landschappen
De Landschappen plant samen met Landschapsbeheer Nederland notenbomen voor CO2-opslag om mensen te laten zien wat je kunt doen aan het klimaatprobleem.

Perscontact: Astrid van Heezik, a.vanheezik@landschappen.nl, 030-6017205


. De Dierenbescherming
De Dierenbescherming bouwt het eerste klimaatneutrale dierenasiel.

Perscontact: Niels Dorland, niels.dorland@dierenbescherming.nl, 070-3142700


. Free Voice
Free Voice introduceert samen met het Rode Kruis in zes landen in Midden Amerika voorlichting via de radio over klimaatverandering en een waarschuwingssysteem voor orkanen.

Perscontact: Rene Joosten, rene.joosten@freevoice.nl, 035-6250110


. Greenpeace Nederland
Greenpeace introduceert de 'Energy-Box' om energie te besparen in huis, zoals het terugdringen van het stand-by gebruik van elektrische apparaten, waarmee 600.000 huishoudens worden bereikt. Stichting Natuur en Milieu, de Milieufederaties, Greenpeace, Milieudefensie, het Wereld Natuur Fonds en Stichting DOEN ontwikkelen gezamenlijk een pakket producten voor de consument.

Perscontact: Arja Helmig, ahelmig@greenpeace.nl, 020-5249570


. IVN natuur- en milieueducatie
Het IVN betrekt samen met de Stichting Kinderboerderijen Nederland en de Kleine Aarde 10.000 kinderen en volwassenen via het project 'klimaatverandering in de achtertuin' bij De Natuurkalender. De Natuurkalender is een initiatief van de Universiteit Wageningen, VARA's Vroege Vogels en andere partijen om klimaatverandering waar te nemen in de eigen achtertuin.

Perscontact: Inez de Jong, i.de.jong@ivn.nl, 020-6228115


. Stichting Kinderboerderijen Nederland
De Stichting Kinderboerderijen Nederland betrekt samen met het IVN en de Kleine Aarde 10.000 kinderen en volwassenen via het project 'klimaatverandering in de achtertuin' bij De Natuurkalender. De Natuurkalender is een initiatief van de Universiteit Wageningen, VARA's Vroege Vogels en andere partijen om klimaatverandering waar te nemen in de eigen achtertuin.

Perscontact: Birgit van der Laan, secretariaat@skbn.net, 0345-473070


. Landschapsbeheer Nederland
Landschapsbeheer Nederland plant samen met De Landschappen notenbomen voor CO2-opslag om mensen te laten zien wat je kunt doen aan het klimaatprobleem.

Perscontact: Paul Jacobs, p.jacobs@landschapsbeheer.nl, 030-2345015


. Milieudefensie
Milieudefensie realiseert samen met een van de grote banken een klimaatvriendelijke bank, zowel qua bedrijfsvoering als qua producten (bijvoorbeeld een hypotheek die energiezuinig renoveren aantrekkelijk maakt). Stichting Natuur en Milieu, de Milieufederaties, Greenpeace, Milieudefensie, het Wereld Natuur Fonds en Stichting DOEN ontwikkelen gezamenlijk een pakket producten voor de consument.

Perscontact: Eugène van Haaren, eugene.van.haaren@milieudefensie.nl, 020-5507333


. Stichting Natuur en Milieu
Stichting Natuur en Milieu introduceert een top tien website voor de meest energiezuinige apparaten, waaronder televisies, computers, dvd-spelers en wasmachines als onderdeel van een internationaal project in tien Europese landen. Stichting Natuur en Milieu, de Milieufederaties, Greenpeace, Milieudefensie, het Wereld Natuur Fonds en Stichting DOEN ontwikkelen gezamenlijk een pakket producten voor de consument.

Perscontact: Michel Jehae, m.jehae@natuurenmilieu.nl, 030-2348229


. Vereniging Natuurmonumenten
Natuurmonumenten gaat op een locatie aan de Noordzeekust binnendijkse gronden aankopen. Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging en Stichting Ark brengen in het project 'Noord-Zuid-Zoet-Zout', via het thema vogeltrek het klimaatvraagstuk over aan een breed publiek.

Perscontact: Robert Moens, r.moens@natuurmonumenten.nl, 035-6559971


. Nederlands Comité IUCN
IUCN Nederland investeert in de weerbaarheid en natuurherstel van aangetaste nevelbossen, tropische graslanden en wetlands: ecosystemen met een hoge biodiversiteit die bijzonder kwetsbaar zijn voor klimaatverandering.

Perscontact: Carl Königel, carl.konigel@iucn.nl, 020-3449456


. Nelson Mandela Kinderfonds
Klimaatverandering leidt in Zuid Afrika tot verdroging en meer armoede: daarom steunt het Nelson Mandela Kinderfonds daar een groot voorbeeldproject voor de verbouw van olijfbomen als alternatieve teelt.

Perscontact: Jiska van Hartskamp, jiska@nelsonmandelakinderfonds.nl, 033-2541077


. Novib

1)Novib-partner CIPRES werkt met 5000 mensen in vier boerengemeenschappen in Nicaragua aan het verbeteren van hun bodem- en waterbeheer en aan herbebossing, om de toenemende droogte het hoofd te kunnen bieden.


2)Novib-partner GUK helpt bewoners van het waddengebied van Bangladesh om terpen op te werpen en de landbouw aan te passen aan de steeds heftiger wordende overstromingen. Het Wereld Natuur Fonds, UNICEF, Simavi, Plan en Novib realiseren projecten in Nepal en Bangladesh, gericht op aanpassing aan de gevolgen van smeltende gletsjers, veranderende neerslagpatronen, stormen en zeespiegelstijging.

Perscontact:Anique van den Bosch, Anique.van.den.Bosch@novib.nl, 070-3421720


. Peace Parks Foundation
Peace Parks Foundation ontwikkelt een aanpak voor CO2-vastlegging volgens het Kyoto Protocol in 'hun' natuurgebieden in zuidelijk Afrika, teneinde CO2- certificaten te verhandelen.

Perscontact: John Loudon, loudon@peaceparks.nl, 0622-500670


. Plan Nederland
Plan voorziet kinderen, families en gemeenschappen in het Makwanpur district in Nepal van schoon drinkwater door middel van 200 regenwateropopslagtanks. Het Wereld Natuur Fonds, UNICEF, Simavi, Plan en Novib realiseren projecten in Nepal en Bangladesh, gericht op aanpassing aan de gevolgen van smeltende gletsjers, veranderende neerslagpatronen, stormen en zeespiegelstijging.

Perscontact: Daniëlle Friskes, danielle.friskes@plannederland.nl, 020-5495555


. Prins Claus Fonds
Het Prins Claus Fonds organiseert een openbare lezing en een conferentie over culturele noodhulp aan slachtoffers van rampen. Klimaatverandering leidt tot meer natuurrampen en vormt zo een bedreiging van cultureel erfgoed.

Perscontact: Lieke Vervoorn, l.vervoorn@princeclausfund.nl, 070-4274303


. De 12 Provinciale Milieufederaties De Milieufederaties introduceren samen met deelnemende bedrijven tenminste twaalf klimaatneutrale producten. Stichting Natuur en Milieu, de Milieufederaties, Greenpeace, Milieudefensie, het Wereld Natuur Fonds en Stichting DOEN ontwikkelen gezamenlijk een pakket producten voor de consument.

Perscontact: Saskia Kluit, s.kluit@nmu.nl, 030-2544457


. Het Nederlandse Rode Kruis
Het Rode Kruis introduceert samen met Free Voice in zes landen in Midden Amerika voorlichting via de radio over klimaatverandering en een waarschuwingssysteem voor orkanen.

Perscontact: Madeleen Helmer, mhelmer@redcross.nl, 070-4455653


. Save the Children
Save the Children organiseert een jongerenklimaattop voor een doelgroep die zeker direct met klimaatverandering te maken gaat krijgen.

Perscontact: Kariëna Rinsma, kariena.rinsma@savethechildren.nl, 070-3384448


. Simavi
Simavi introduceert in Nepal wolkenvangers (condenswater via netten) en voorziet in India, langs het stroomgebied van de Ganges met regenopvang en UV-zuivering dorpsgemeenschappen van veilig drinkwater. Het Wereld Natuur Fonds, UNICEF, Simavi, Plan en Novib realiseren projecten in Nepal en Bangladesh, gericht op aanpassing aan de gevolgen van smeltende gletsjers, veranderende neerslagpatronen, stormen en zeespiegelstijging.

Perscontact: Wendy Lambers, wendy.lambers@simavi.org, 023-5530381


. Stichting DOEN
Stichting DOEN introduceert een fonds voor bedrijven die inspelen op het gezamenlijke consumentenpakket met nieuwe producten en diensten. Stichting Natuur en Milieu, de Milieufederaties, Greenpeace, Milieudefensie, het Wereld Natuur Fonds en Stichting DOEN ontwikkelen gezamenlijk een pakket producten voor de consument.

Perscontact: Mechtild van den Hombergh, 020-5737333


. Stichting Het Goois Natuurreservaat
Het Goois Natuuurreservaat herstelt verbindingen tussen natuurgebieden. Voor het basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs in het Gooi en hopelijk later ook op de hele Heuvelrug, maken ze een lesprogramma, met een looptijd van 3 jaar, waar ontsnippering en klimaatverandering het centrale thema zijn.

Perscontact: Edwin van Oevelen, oevelen@gnr.nl, 035-6214598


. Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling introduceert in samenwerking met UNHCR zonne-ovens voor ruim 14.000 gezinnen uit Bhutan in vluchtelingenkampen in Nepal ter voorkoming van verdere ontbossing en conflicten met de lokale bevolking.

Perscontact: Antoon Claassen, antoonclaassen@vluchteling.org, 070-3468946


. UNHCR
UNHCR introduceert samen met Stichting Vluchteling zonne-ovens voor ruim 14.000 gezinnen uit Bhutan in vluchtelingenkampen in Nepal ter voorkoming van verdere ontbossing en conflicten met de lokale bevolking.

Perscontact: Diederik Kramers, KRAMERS@unhcr.org, 0032-2-6271739


. Unicef
Unicef introduceert veiligheidspakketten tegen overstromingen voor huishoudens, scholen en gemeenschappen in drie districten in Bangladesh, gericht op in totaal 600.000 mensen. Het Wereld Natuur Fonds, UNICEF, Simavi, Plan en Novib realiseren projecten in Nepal en Bangladesh, gericht op aanpassing aan de gevolgen van smeltende gletsjers, veranderende neerslagpatronen, stormen en zeespiegelstijging.

Percontact: Martin de Beer, mdbeer@unicef.nl, 070-3339379


. De Vogelbescherming
De Vogelbescherming realiseert projecten voor wateropvang en natuurontwikkeling in Nederland en in Afrika tegen verdroging en behoud Mangrovebossen tegen zeespiegelstijging. Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging en Stichting Ark brengen in het project 'Noord-Zuid-Zoet-Zout', via het thema vogeltrek het klimaatvraagstuk over aan een breed publiek.

Perscontact: Kees de Pater, kees.depater@vogelbescherming.nl, 030-6937700


. De Waddenvereniging
De Waddenvereniging gaat aan de slag met een voorbeeldproject voor herstel van de veerkracht van de Waddenzee. Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland, de Waddenvereniging en Stichting Ark brengen in het project 'Noord-Zuid-Zoet-Zout', via het thema vogeltrek het klimaatvraagstuk over aan een breed publiek.

Perscontact: Anky Woudstra, woudstra@waddenvereniging.nl, 0517-415541


. Wereld Natuur Fonds

1)Het Wereld Natuur Fonds onderzoekt in het Himalaya gebergte de gevolgen van smeltende gletsjers (overstromingen, ernstige watertekorten) om beleidsmakers aan te sporen klimaatverandering aan te pakken. Het Wereld Natuur Fonds, UNICEF, Simavi, Plan en Novib realiseren projecten in Nepal en Bangladesh, gericht op aanpassing aan de gevolgen van smeltende gletsjers, veranderende neerslagpatronen, stormen en zeespiegelstijging.


2)Het Wereld Natuur Fonds werkt aan een integrale aanpak die op alle fronten van duurzame mobiliteit inzet. Bijvoorbeeld in een project met het bedrijfsleven dat gericht is op de promotie van de meest energiezuinige, innovatieve auto's. Stichting Natuur en Milieu, de Milieufederaties, Greenpeace, Milieudefensie, het Wereld Natuur Fonds en Stichting DOEN ontwikkelen gezamenlijk een pakket producten voor de consument.

Perscontact: Marchje Woudstra, mwoudstra@wwf.nl, 030-6937832


. World Food Programme
Het World Food Programme start met de bouw van een dammensysteem gericht op een beter waterbeheer in Mali.

Perscontact: Pieter Schaffels, pieter.schaffels@tnt.com, 020-5006171


. World Press Photo
World Press Photo zal zes Afrikaanse fotografen trainen. De deelnemers maken vanuit hun invalshoek een klimaatreportage in hun eigen geografische omgeving. Ook van het project van het World Food Programme in Mali wordt een beeldrapportage gemaakt.

Perscontact: Danielle van Essen, press@worldpressphoto.nl, 020-6766096

Sympathisanten:de volgende clubs ondersteunen het Klimaatprogramma in hun hoedanigheid van NPL beneficiënt.

Amnesty International
Leprastichting
Liliane Fonds
SOS-Kinderdorpen
Stop Aids Now!
VluchtelingenWerk Nederland
World Population Foundation


---- --