Gemeente Hardenberg

Februari 2006 - KNST SPR

KNST SPR


- een belangrijke rol in de beleving van de omgeving -

Momenteel maakt de gemeente een aantal grootschalige bouwkundige ontwikkelingen door, die de kwaliteit van Hardenberg als kern van Noordoost Overijssel nadrukkelijker moet gaan positioneren. De gemeente Hardenberg ziet beeldende kunst als een element dat een belangrijke rol kan spelen in de beleving van een omgeving en heeft zich bereid gesteld hiervoor middelen in te zetten.

Folke Meijer voorzitter van de Stichting KNST SPR mocht gisteren bij de kennismakings-bijeenkomst uit handen van Jaap Dijkstra een cheque ter waarde van 3.400,- euro in ontvangst nemen van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Voor de jaren 2005, 2006 en 2007 is een bestedingsvoorstel Kunstprogramma Hardenberg opgesteld, waarin wordt ingezet op beeldende kunst in de openbare ruimte. Een mix van kunstuitingen zorgt voor een levendig beeldende kunstklimaat, waar het publiek op verschillende manieren mee in aanraking kan komen. Een van de onderdelen van het bestedingsvoorstel Kunstprogramma Hardenberg is het project KNST SPR.

Vanaf 2004 heeft een intensieve samenwerking tussen de Ateliergroep Nieuw Baalderborg, de Programmaraad Beeldende Kunst en het Grafisch Atelier en de gemeente (afdeling Cultuur) vorm gekregen, met als uiteindelijk doel en resultaat een multifunctioneel centrum voor beeldende kunst aan het Wilhelminaplein te realiseren.

Het initiatief KNST SPR sluit goed aan bij de gemeentelijke doelstellingen zoals deze staan verwoord in het ontwikkelingsplan van Hardenberg en door de gemeenteraad in de raad van juni 2004 is vastgesteld. Hierin is onder meer te lezen dat ' het verbeteren van het ondernemers- en woonklimaat een belangrijke reden is om kunst en cultuur te financieren. Het gaat dan niet alleen om centrale voorzieningen in de kern Hardenberg, zoals het theater of de KNST SPR, maar ook muziekonderwijs, bibliotheken en historische verenigingen'.

De Provincie Overijssel heeft Hardenberg en Steenwijk binnen de provincie Overijssel aangewezen als kernen met een streekfunctie. De Provincie Overijssel heeft daartoe met de gemeente Hardenberg een convenant afgesloten. Om de streekfunctie goed te kunnen vervullen zal een aantal centrale voorzieningen en functies moeten worden gerealiseerd in Hardenberg. Voor de concrete invulling van de streekfunctie van Hardenberg staat een aantal projecten centraal, waarbij in het kader van het convenantthema 'structuurversterking zorg en sociale dienstverlening', het project 'KNST SPR' wordt genoemd. Vanuit de convenantgelden van de Provincie heeft de gemeente een bijdrage voor het project beschikbaar gesteld van 50.000,--.

Het ontwikkelen van de KNST SPR aan het Wilhelminaplein stemt overeen met de toekomstvisie van de gemeenteraad Hardenberg en sluit aan bij de toekomstige ontwikkeling van de locatie.