Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 31 januari 2006                              |


1. Verslag bezoek Hongkong
De ervaringen in Hongkong en Singapore met de invoering van prijsbeleid en de OV-chipkaart stonden centraal in de studiereis waaraan gedeputeerde E. Janse de Jonge deelnam. GS hebben kennis genomen van het verslag.

2. Luchtkwaliteit
Er wordt op 23 februari 2006 een conferentie voor gemeentebesturen en andere betrokken organisaties georganiseerd over de luchtkwaliteit en het beleid. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten. Het college wil zo een breed draagvlak scheppen voor de gezamenlijke aanpak van de problematiek van de luchtkwaliteit. Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de stand van zaken van de uitvoering van activiteiten door de provinciale organisatie.

3. Educatie en reconstructie
Voor de reconstructieregio's Peel en Maas en Beerze-Reusel worden voorlichtings- en educatieprogramma's voor het publiek gemaakt. Centraal staan het reconstructieproces en de ecologie. Gedeputeerde Staten geven het IVN-Consulentschap Noord-Brabant daarvoor een bijdrage van E120.000 in 2006 en E140.000 in 2007. De voorlichtings- en educatieprogramma's zijn een onderdeel van communicatieplannen van de regionale reconstructiecommissies.

4. Brabantse Afvalbarometer 2001-2004
In Noord-Brabant lijkt het er op dat economische groei niet hoeft te leiden tot méér afval. Die voorzichtige conclusie is te trekken uit de Brabantse Afvalbarometer 2001-2004. Het rapport is door Gedeputeerde Staten aan de statencommissie voor Ruimte en Milieu gezonden. Tussen 2001 en 2004 groeide de economie met 0,3% en daalde de hoeveelheid geproduceerd afval met 3,9%. Ontkoppeling van de economie met de milieudruk is een van de doelstellingen van het Landelijk Afvalbeheerplan 2002-2012.


5. Professionele handhaving milieuregels
De Brabantse gemeenten die nog niet voldoen aan de afspraken over de kwaliteit van de milieuhandhaving krijgen van Gedeputeerde Staten een brief. Hen wordt verzocht de afspraken zo snel mogelijk na te komen. Alle overheden in Brabant werken samen in een proces om de kwaliteit van de handhaving te verbeteren en zo te voldoen aan de kwaliteitseisen van het landelijke Besluit kwaliteitseisen handhaving milieubeheer. De provincie heeft daarbij de regie.

6. Integraal Strategisch Milieubeleid
Er wordt E125.000 gereserveerd uit de stelpost Milieu voor het Integraal Strategisch Milieubeleid. Dat hebben Gedeputeerde Staten besloten als voorbereiding op het voeren van de interne en externe dialoog en de inspraak rond het strategisch milieubeleid. Naar verwachting zal daarmee in maart 2006 gestart worden. Thema's zijn gezondheid, leefbaarheid, veiligheid en biodiversiteit.

7. Verordening waterschap Rivierenland
Het voorstel om de nieuwe verordening voor het Waterschap Rivierenland vast te stellen wordt door Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu en de provinciale commissie Ecologie gezonden. Dat geldt ook voor de nota van zienswijzen op de ontvangen reacties in het kader van de inspraak. De nieuwe verordening stemt de regelgeving voor het waterschap beter af. In de verordening staan vooral bepalingen die betrekking hebben op de eigen activiteiten van het waterschap zoals beheersplannen en peilbesluiten. Het waterschap Rivierenland is actief in de provincies Zuid-Holland, Gelderland, Utrecht én Noord-Brabant. Ook de besturen van die provincies (met uitzondering van Zuid-Holland) zullen zich over de verordening uitspreken. Na bespreking in de statencommissie voor Ruimte en Milieu zullen Provinciale Staten de verordening van het Waterschap definitief vaststellen.

8. Aansprakelijkheidsverzekering
De aansprakelijkheidsverzekering bij Centraal Beheer Achmea wordt gecontinueerd tot en met 31 december 2006. In 2006 wordt bestudeerd of een aansprakelijkheidsverzekering wel meerwaarde voor de provincie heeft.

9. Digitale verwerking subsidies
Straks zullen de subsidieaanvragen voor het Combifonds van de provincie Noord-Brabant niet alleen via het internet aangevraagd worden, ook de administratieve verwerking van de aanvraag geschiedt zonder papier. Gedeputeerde Staten hebben daartoe een opdracht verleend. Met het project is circa E18.000 gemoeid.

10. Evaluatie glastuinbouw
De glastuinbouw is een economisch steeds belangrijker onderdeel van de agrarische sector in Brabant. De expansie in de glastuinbouw heeft een sterke ruimtevraag tot gevolg. Gedeputeerde Staten willen op onderdelen het bestaande beleid ten aanzien van glastuinbouw aanpassen om te zorgen dat de ruimtelijke mogelijkheden worden vergroot. De huidige mogelijkheden in doorgroei- en vestigingsgebieden zijn soms ontoereikend. Daarom zou onder voorwaarden ook buiten deze gebieden ruimte kunnen worden gevonden voor geclusterde glastuinbouw. Bij de voorgenomen herijking van het bestaande glastuinbouwbeleid (uit 1999) wil de provincie deze ontwikkeling ook koppelen aan duurzaamheidseisen op het vlak van water en energie, naast een passende landschappelijke inrichting van glastuinbouwprojecten én de sanering van glastuinbouw uit kwetsbare gebieden. Het is de bedoeling om vóór de zomer van 2006 de nieuwe beleidslijnen vast te stellen.


11. Restauratieachterstand Rijksmonumenten
Het ministerie van OC&W heeft laten weten te verwachten dat de restauratieachterstand Rijksmonumenten voor 2010 zal zijn ingelopen. De kamercommissie van VROM heeft gemeld dat de motie van de statencommissie over de restauratieachterstanden meegenomen wordt in de behandeling van de begroting. Nog niet bekend is of de extra middelen in de begroting ten goede zullen komen aan de Brabantse Rijksmonumenten. OC&W en de commissie VROM reageren hiermee op de statenmotie van 4 november 2005.

12. Subsidie Omroep Brabant
Omroep Brabant ontvangt in 2006 E6.853.559 voor radio en E 6.753.066 voor televisie. In 2007 wordt deze bedragen E6.980.554 en E6.878.200. Dit is conform de provinciale begroting. Een voorbehoud wordt gemaakt voor een mogelijke afwijkende indexering. Aandachtspunten zijn nog: de resultaten van de efficiency-operatie in de journalistieke werkzaamheden, samenwerking met lokale omroepen en de ontwikkeling van de stichtingsraad, inclusief zichtbaarheid.

13. Jaarplan PR
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het Jaarplan PR 2006. Dit plan geeft aan welke activiteiten plaatsvinden in het kader van relatiecommunicatie. In 2006 worden bijvoorbeeld bijeenkomsten georganiseerd rond de gemeenteraadsverkiezingen. Ook zal er weer een ontvangst van Kamerleden worden georganiseerd.

14. Telos, Duurzaamheidsinstituut
Telos, het Brabants centrum voor duurzaamheidsvraagstukken, kan op basis van het werkplan voor 2006 ook dit jaar weer rekenen op een subsidie van de provincie. Telos is een samenwerkingsverband van de provincie, de Universiteit van Tilburg, Technische Universiteit van Eindhoven en het PON-instituut. Voor de huidige bestuursperiode heeft de provincie E2,63 miljoen beschikbaar gesteld voor Telos. Het werkplan voor 2006 is tot stand gekomen na intensief overleg met de provincie, die zo haar opdrachtgevende rol wil versterken.

15. Ruimtelijke plannen
Het bestemmingsplan Emer Zuid van de gemeente Breda wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Blockmekerstraat I van de gemeente Drimmelen wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Bult van Pars van de gemeente Moerdijk wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Hoefzicht fase 2 van de gemeente Bergeijk wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Welberg van de gemeente Steenbergen wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Berglaren en het bestemmingsplan Molenakker van de gemeente Gemert-Bakel wordt goedgekeurd, de lijst van goedgekeurde verklaringen van geen bezwaar op grond van artikel 19 Wet Ruimtelijke Ordening wordt goedgekeurd, de eerste partiele herziening van het bestemmingsplan buitengebied van de gemeente Grave wordt goedgekeurd.

16. Bestemmingsplan buitengebied Heeze-Leende
Het ontwerpbestemmingsplan Buitengebied van de gemeente Heeze-Leende is door de provincie afgekeurd. Gedeputeerde Staten constateren dat het reconstructieplan Boven-Dommel niet onvoldoende doorwerkt in het bestemmingsplan en op onderdelen zelfs strijdig is. Verder kent het bestemmingsplan een groot aantal tekortkomingen in de juridisch
regelingen. Het bestemmingsplan is in de ogen van GS hierdoor in strijd
met de gewenste rechtszekerheid en zorgvuldigheid.

17. Studiereis Turkije
In het najaar zal een delegatie onder leiding van de Commissaris van de Koningin Turkije bezoeken. Het doel van de reis is het verkrijgen van inzicht in de achtergronden en cultuur van een aanzienlijk deel van de Brabantse bevolking.

18. Duurzaam bouwen
Er komt een bijeenkomst om kennis en ervaring op het gebied van duurzaam bouwen in de bestaande woningvoorraad te bevorderen. De bijeenkomst wil het college van Gedeputeerde Staten samen met de


---- --