Gemeente Rotterdam


---


Nr. 33
3 februari 2006

Integratie-estafette geslaagd

Rotterdammers onderschrijven noodzaak gedeelde waarden en normen

In minder dan drie maanden tijd 150 bijeenkomsten met 4200 deelnemers. Opiniepeilingen onder 2000 Rotterdammers over integratie. Een heuse Rotterdamcode. Wethouder Leonard Geluk maakte vandaag in de Van Nellefabriek de balans op van de integratie-estafette Samenwerken aan een wereldstad; RotterdamMee. De uitkomsten van het interactieve traject worden meegenomen in de gemeentelijke integratienota.

Wethouder Geluk noemt de integratie-estafette geslaagd: "Heel veel Rotterdammers hebben de handschoen opgepakt en hebben meegedacht over integratie. Rotterdammers zijn behalve creatief ook realistisch: Integratie is een groeiproces waarbij ieder zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen".

De bijeenkomst was een afronding van de zgn. integratie-estafette waarbij Rotterdammers werden uitgedaagd om mee te denken over integratie. Maatschappelijke organisaties in Rotterdam organiseerden met elkaar in krap drie maanden tijd meer dan 150 bijeenkomsten. Dat gebeurde in de vorm van gewone discussiebijeenkomsten maar ook in de vorm van workshops en zelfs theaterprodukties. De resultaten van alle bijeenkomsten zijn te vinden op de website www.rotterdammee.nl

Ook in het kader van RotterdamMee gaf de gemeente opdracht voor opinie-onderzoek. TNS-NIPO ondervroeg een representatieve groep van ruim 2000 Rotterdammers. De uitkomsten laten zien dat Rotterdammers met het college het gevoel delen dat de integratie beter moet en dat je elkaar best mag aanspreken op gemeenschappelijke waarden en normen. Wethouder Geluk voelt zich door de uitkomsten gesterkt in zijn beleid: "Het onderwerp leeft enorm onder Rotterdammers. Over veel dingen is men het eens, ook over de rol van de gemeente. Ik zie hier alle reden in om op volle kracht door te gaan met ons beleid".

Enkele uitkomsten:

.
. Vier op de vijf Rotterdammers (zowel allochtonen als autochtonen) vinden dat er een kloof tussen verschillende bevolkingsgroepen bestaat. Vrijwel iedereen vindt dat een slechte zaak. . 91% van de ondervraagden vindt dat je de Nederlandse taal moet spreken als je hier woont. 83% van de Turken en Marokkanen is het daarmee eens, 16% mee oneens. . Bijna iedereen vindt dat we gemeenschappelijke normen en waarden moeten hebben. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat we dat zelfs van elkaar mogen eisen. . 83% van alle ondervraagden (en 74% van de Rotterdamse Turken en Marokkanen) vindt dat jongens en meisjes gelijke kansen verdienen. 70% van alle ondervraagden vindt dat je respect moet opbrengen voor homo's, ook in de eigen familie. Turkse en Marokkaanse Rotterdammers zijn daarover verdeeld: de ene helft respecteert homo's, de andere helft niet. . Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat we als Rotterdammers niet goed omgaan met integratie en dat mensen elkaar te weinig het gevoel geven erbij te horen. . Twee op de drie Rotterdammers vindt dat we te weinig respect voor elkaar hebben.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam