Time : 3:04:13 PM
Date : Friday, February 03, 2006
Sender Name: Kabinet Dirk Van Mechelen

GRUP 'E313/E314 verkeerswisselaar Lummen' voorlopig vastgesteld

Persmededeling van Dirk Van Mechelen
Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening
--------------------------------------

GRUP 'E313/E314 verkeerswisselaar Lummen' voorlopig vastgesteld

Vandaag stelde de Vlaamse Regering, op voorstel van Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening Dirk Van Mechelen, het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'E313/E314 verkeerswisselaar Lummen' voorlopig vast. De huidige ovaalvormige verkeerswisselaar wordt vervangen door een turbinemodel, waardoor de veiligheid en doorstroming gevoelig zal verhoogd worden. Aangezien Lummen geselecteerd is als economisch knooppunt in het Economisch Netwerk Albertkanaal (ENA), is deze beslissing voor de aanpalende bedrijventerreinen van groot belang.

De huidige inrichting van de verkeerswisselaar waarbij het afslaand verkeer gelijkgrondse kruisende verkeersstromen ontmoet, is niet verantwoord voor een veilige en vlotte verkeersafwikkeling. Bovendien sluiten de aanpalende industrieterreinen rechtstreeks aan op de aanloopstroken. Deze situatie is niet houdbaar bij een steeds toenemende verkeersdrukte. De Vlaamse Regering engageerde zich op 23 april 2004 om deze onduldbare situatie, binnen de nadere uitwerking van het ENA, aan te pakken.

Verkeerstechnisch onderzoek wees een symmetrisch turbinemodel aan als beste optie ter vervanging van de bestaande ovaalvormige verkeerswisselaar. Dit model garandeert een betere verkeersafwikkeling en een hogere verkeersveiligheid. De aanloopstroken naar de verkeerswisselaar zullen noodgedwongen iets verder moeten worden doorgetrokken, waarbij zo min mogelijk geraakt wordt aan de bestaande bebouwing.

De huidige gevaarlijke aansluiting op de regionale industriezone wordt vervangen door één nieuw ongelijkvloers aansluitingscomplex. Een brug over de E313 zal de industriezone aansluiten in de richting van Luik. Er komt een rotonde om het op- en afrittencomplex te verbinden met de bestaande industrieweg.

Dirk Van Mechelen benadrukt het belang van de nieuwe verkeerswisselaar. "De verkeersveiligheid op de verkeerswisselaar zal gevoelig toenemen. Aangezien Lummen als knooppunt geldt in het Economisch Netwerk Albertkanaal is een goede mobiliteit voor de bestaande en nieuwe bedrijventerreinen essentieel", besluit minister Dirk Van Mechelen.


------------------------------------
Voor meer info: Kabinet Vlaams minister Dirk Van Mechelen Persdienst: Philippe Heyvaert en Sabine Van Dooren Tel.: 02/552.67.35 GSM: 0474/995.001 Fax: 02/552.67.01 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

URL: http://www.dirkvanmechelen.be Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

GRUP 'E313/E314 verkeerswisselaar Lummen' voorlopig vastgesteld1

Link to Press Release - NL