Time : 4:27:57 PM
Date : Friday, February 03, 2006
Sender Name: SETCa-BBTK

Voor of tegen het "vijandige" overnamebod van Mittal Steel opArcelor? Het is niet aan de ABVV-afgevaardigden om zich daarover uit te spreken! Op het federaal comité ARCELOR hebben de twee federale vertegenwoordigers die lid zijn van de EMB (Europese Metaalbond) verslag uitgebracht aan de vakbondsverantwoordelijken van het ABVV Metaal (CMB en BBTK/SETCa).

De deelnemers bevestigen nogmaals hun standpunt dat ondubbelzinnig is en zal blijven. De werknemers moeten beschermd worden tegen dit soort financiële
loterij en hun vertegenwoordigers hebben niet te kiezen wie de industriële groepen leidt.

De keuze tussen Mittal of Arcelor zal worden gemaakt door de actoren van het systeem en het valt te vrezen dat de tewerkstelling eens te meer bedreigd zal worden.
Het federaal comité ARCELOR verleent de federale vertegenwoordigers het mandaat om op alle niveaus de nodige contacten te leggen teneinde informatie te verkrijgen over het (de) bedrijfsplan(nen) en de gevolgen hiervan voor de tewerkstelling en voor het voortbestaan van de activiteiten in België.

De overheden - Europees, federaal, regionaal - zullen hiertoe worden gecontacteerd via de EMB en/of rechtstreeks door ABVV Metaal als Belgische vakbondscentrale.

Meest dringend op dit ogenblik in deze strijd aangewakkerd door wilde globalisering is de nood aan een coherente en duidelijk door de staalproducenten omschreven bedrijfsstrategie om hun concurrentiekracht te verhogen en zodoende het voortbestaan van een Europese verankering en van de werkgelegenheid te verzekeren.