Gemeente Delft

Breed Welzijn Delft (BWD) heeft met ingang van januari 2006 de taken van Stichting Vluchtelingenwerk Delft (SVD) overgenomen. Wel is het takenpakket aangepast op de verwachte daling van het aantal vluchtelingen en de bezuinigingen van het rijk op educatie en inburgering. Een nieuwe taak is het mentoraat voor nog niet goed ingeburgerde Delftenaren.

Door veranderingen in het rijksbeleid en een verslechterende financiële positie heeft de SVD er in nauw overleg met de BWD en de gemeente voor gekozen haar taken over te dragen aan de BWD. Inmiddels zijn de voorbereidingen zover gevorderd dat het college van B&W besloten heeft de BWD een subsidie van 2 ton voor dit werk in 2006 toe te kennen.

Een belangrijke taak die de BWD overneemt is maatschappelijke dienstverlening, ofwel het 'wegwijs maken in Nederland'. Dit product wordt door de BWD alleen geboden aan nieuwkomers, voor een periode van maximaal 1 jaar. Nieuwkomers krijgen hier bijvoorbeeld uitleg over hoe een strippenkaart werkt , welke diensten het postkantoor verleentof waarom het belangrijk is om met je kind naar het consultatiebureau te gaan.. De juridische begeleiding wordt voor zowel nieuw- als oudkomers beperkt tot een spreekuur. Intensieve persoonlijke begeleiding op juridisch vlak geldt alleen nog voor bepaalde groepen zoals bijvoorbeeld alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMA's).

Ook start de BWD het zogenoemde mentoraat. Dit mentoraat is bedoeld voor de ex-nieuwkomers met een WWB-uitkering. Dit kunnen zowel asielzoekersof vluchtelingen zijn, maar ook gezinsherenigers of gezinsvormers. De BWD stimuleert deze mensen scholing te volgen en hen maatschappelijk actief te krijgen bijvoorbeeld door het stimuleren van deelname aan vrijwilligersactiviteiten, sportactiviteiten, buurtactiviteiten en/of dagbestedingsactiviteiten. Het traject wordt daarbij als succesvol afgerond beschouwd als de klant aantoonbaar gedurende twee dagdelen deze activiteiten verricht gedurende minstens een halfjaar. Verder is het college van plan de functie van (allochtone) contactpersoon bij de BWD onder te gaan brengen. Hierdoor kan de combinatie ontstaan met de allochtone bezoekvrouwen die al bij de BWD werken. Hierdoor ontstaat een sterke 'zoek en vind'-functie, waardoor mensen kunnen worden toegeleid naar taal- en activeringstrajecten.

De gemeente Delft besteedt de komende tijd extra aandacht aan integratie. Omdat het belangrijk is met elkaar de wonen, leren, sporten, eten en in gesprek te zijn.

Noot voor de redactie: (

Gemeente Delft