Gemeente Deventer

Week 4, 24 januari 2006

Deventer Internationaal
ROEMEENSE ZIGEUNERORKESTEN VEROVEREN DEVENTER

In het kader van de muziekserie Deventer Internationaal is er een extra optreden op vrijdag 3 februari van de zigeunergroep Palatka uit Roemenië om 12 uur in het Stadhuis te Deventer. Het optreden is een âopwarmerâ voor de Midden- en Oost-Europa Beurs van zaterdag 4 februari. Voor het optreden van Palatka wordt een vrijwillige bijdrage van drie euro gevraagd. De groep brengt authentieke Hongaarse, Roemeense en zigeuner volksmuziek uit Transsylvanië.

Uit dezelfde regio komt het buitengewoon virtuoos en aanstekelijk gezelschap Nadara op woensdag 15 februari naar Deventer. De gratis toegankelijke optredens van Nadara zijn om 12 uur in het Stadhuis, om 15 uur in een tent bij winkelcentrum Keizerslanden en het laatste optreden is om 21.30 uur in het Burgerweeshuis en wordt voorafgegaan door een lezing om 20.30 uur.

Roma-volksmuziek
De authentieke zigeunerdorpsorkesten Palatka en Nadara uit Roemenië bestaan uit zeer professionele zigeunermuzikanten, die wereldmuziek uit Transsylvanië brengen, nog niet aangetast door westerse invloeden. Het meest kenmerkende van de roma-volksmuziek is de opzwepende manier van zingen, spelen en dansen, in een behoorlijk up-tempo.

Palatka
De groep Palatka bestaat uit zes muzikanten en een danspaar. De dansen vormen de rock 'n roll van de Hongaarse volksdans. De melodieën zijn bijzonder mooi en eeuwenoud, de omspelingen op viool adembenemend. De kontra's zorgen daarbij voor aanzwellende bromtonen, die een bijna explosief mengsel onder de dansvloer leggen.

Nadara
De Franse zangeres en accordeoniste Alexandra Beaujard kwam tijdens haar internationale zwerftochten (per muilezel en huifkar) dermate onder de indruk van de muziek van Transsylvanië, dat zij uit de beste musici in de wijde omstreken een uniek orkest samenstelde, dat tot één der beste zigeunergezelschappen van Roemenië mag worden gerekend. De muziek van Nadara onderscheidt zich duidelijk van zowel de Hongaarse en Roemeense ârestaurantmuziekâ als van de Django-Reinhardtstijl (Hot Club de France), die vaak in één adem met zigeunermuziek worden genoemd. De muziek verschilt ook van de Hongaarse en Roemeense volksmuziek ter plaatse, hoewel ze die ook spelen. Het is een feest om Nadara mee te maken!

Deventer Internationaal
De muziekserie Deventer Internationaal, die telkens drie gratis toegankelijke optredens van nieuwkomergroepen op een woensdag omvat, kent verder in dit seizoen de volgende optredens: de Turkse folk-pop groep Mimoza (29 maart), het koor Saint Petersburg Concert Singers uit Rusland (3 mei) en het trio The Old Bridge uit Bosnië (10 mei).

De concerten worden mogelijk gemaakt door het Kunstcircuit, de Stichting Deventer- Roemenië, het Burgerweeshuis, winkeliersvereniging Keizerslanden, muziekmakelaar De Speelman en de gemeente Deventer. Meer informatie over alle concerten is te vinden op http://www.wereldmuziek.nl

Publicatiedatum: 24-1-2006

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 24 januari 2006