Ingezonden persbericht

Verkiezingen in Druten brengen het volk op de been

Proefstemming scoort ongekend hoog

DRUTEN, 20060203 -- Uit een 'proefstemming' van het Dagblad De Gelderlander blijkt dat de belangstelling voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in het Gelderse dorp Druten (18.000 inwoners in 5 kerkdorpen) groter is dan ooit tevoren. Het aantal telefonisch uitgebrachtte proefstemmen bleek 700% meer dan in andere Gelderse dorpen, zoals Beuningen (25.000 inwoners). De Gelderlander publiceert de resultaten op zaterdag 4 februari.


Met name een binnenkort te voeren discussie met Rijkswaterstaat over het al dan niet blijvend openstellen van de uiterwaarden bij Druten en de aandacht die de lokale fotowebsite DrutenOnline, via zijn in streektaal communicerende zegsman "Januske", besteedt aan de diverse politieke thema's, maken de aanloop naar de verkiezingen tot een bruisend geheel in de vijf gemeentelijke kerkdorpen Afferden, Deest, Druten, Horssen en Puiflijk.

De website van DrutenOnline werd in januari 2006 meer dan 7000 keer bezocht; drie keer meer dan in dezelfde periode in 2005. De figuur "Januske" groeit in snel tempo uit tot een man van het volk, die geen blad voor de mond neemt. Niemand in Druten weet wie deze Januske is, maar één ding is zeker, de Drutenaren hebben de 78-jarige dorpeling in hun harten gesloten.

"Januske" weigert op te treden voor de lokale televisie RTV6. "Gedeun", noemt de zegsman dat. Het dagblad de Gelderlander heeft bij hoge uitzondering inmiddels via e-mail een interview met "Januske" mogen afnemen en zal dat volgende week dinsdag, 7 februari 2006, publiceren. Verder gaat het gerucht dat "Januske" in de komende caranavalsoptocht in Druten zijn opwachting zal maken.

Al met al verliezen de landelijke partijen, mede door het appeleren aan lokale sentimenten, in Druten meer dan voorheen terrein. De thema's van "Januske" zijn dusdanig herkenbaar voor de Drutense burgers, dat de duidelijke voorkeur voor lokale partijen in Druten meer dan ooit toeneemt.

Meer informatie:
website DrutenOnline druten.nederlandonline.net
website De Gelderlander www.gelderlander.nl



Ingezonden persbericht