Vlaamse overheid

Energiebeleidsovereenkomst biedt producenten hernieuwbare energie de nodige rechtszekerheid

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag ingestemd met de energiebeleidsovereenkomst tussen het Vlaams Gewest enerzijds en de elektriciteits- distributienetbeheerders anderzijds.
Er is dus overeengekomen dat de elektriciteitsdistributie- netbeheerders zich contractueel zullen engageren om de groenestroomcertificaten op te kopen aan de decretaal bepaalde minimumwaarde. Zo wordt aan de producenten van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen een stabiel en interessant investeringsklimaat gegarandeerd.

Het Vlaams Gewest ondersteunt de productie van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen met onder andere certificaten. Producenten krijgen groenestroomcertificaten in verhouding tot hun aandeel milieuvriendelijk opgewekte stroom. Leveranciers van hun kant moeten in verhouding tot de geleverde stroom certificaten inleveren bij de Vlaamse regulator. Zo krijgen certificaten een marktwaarde, die op dit ogenblik zo'n 110 euro voor groene stroom bedraagt.

Deze marktwaarde wordt bepaald door drie decretaal verankerde beleidshefbomen:

- het bedrag van de boete die de leverancier moet betalen per niet ingeleverd certificaat (momenteel 125 euro),
- het bedrag dat de elektriciteitsdistributienetbeheerder moet betalen per aangeboden certificaat (80 of 95 euro, afhankelijk van de gebruikte technologie, behalve voor photovoltaische zonnepanelen) en

- de doelstellingen zoals bepaald in het Vlaams regeerakkoord (van 2% groene stroom in 2005 tot 6% in 2010). De decretaal bepaalde opkoopbedragen zullen voortaan dus ook contractueel worden afgesproken tussen de elektriciteits- distributienetbeheerder en de producent van groene stroom.

"Met de energiebeleidsovereenkomst wordt uitvoering gegeven aan de in juli 2005 aangegane engagementen inzake het vergemakkelijken en bevorderen van stroomproductie uit hernieuwbare energiebronnen," aldus minister Peeters, "zodat investeerders de zekerheid hebben dat de inkoop van certificaten door elektriciteitsdistributienetbeheerders zowel decretaal als contractueel gewaarborgd wordt. Het beperkt de risico's. En het draagt bij tot het behalen van de in regeerakkoord en beleidsnota vooropgestelde groenestroom- doelstellingen."

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be
---