Vlaamse overheid

Vlaamse grondenbank moet uitruilen gronden mogelijk maken

Op voorstel van Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, heeft de Vlaamse Regering vandaag, na advies van de Raad van State, het ontwerpdecreet betreffende het oprichten van de Vlaamse grondenbank goedgekeurd met het oog op de indiening ervan bij het Vlaams Parlement. Met de Vlaamse grondenbank wil de minister grondeigenaars en landbouwers, die omwille van grote infrastructuurwerken of andere overheidsprojecten hun eigendom dreigen te verliezen, de mogelijkheid bieden om hun bedreigde gronden uit te ruilen. Ook bij een bosuitbreiding of inrichting van een landbouwgebied kan de grondenbank ingezet worden.

In Vlaanderen wordt op een beperkte ruimte geleefd en gewerkt. Wanneer de overheid gronden nodig heeft voor infrastructuurwerken of andere
overheidsmaatregelen, worden de eigenaars en gebruikers van die gronden onteigend.
Met de oprichting van een Vlaamse grondenbank wil de minister dit soort problemen efficiënter aanpakken en zoveel mogelijk onteigeningen vermijden.

Met behulp van efficiënte en flexibele
aankoopprocedures, kan de grondenbank op vraag van de overheidspartners een grondreserve aanleggen in gebieden waar nood bestaat voor uitruiling. Via ruil van zowel grondgebruik als grondeigendom, kan de grondenbank zo oplossingen aanreiken aan gebruikers en eigenaars die omwille van een overheidsproject geconfronteerd worden met grondverlies of met bijkomende beperkingen op hun gronden.

Via de grondreserve binnen de grondenbank krijgen landbouwers de kans om hun bedreigde gronden uit te ruilen tegen andere gronden die door de grondenbank zijn verworven.

De Vlaamse grondenbank kan eveneens een oplossing bieden in het kader van het realiseren van een natuurlijke structuur of bij de realisatie van de bosuitbreidingsdoelstellingen. Dit moet ervoor zorgen dat conflictsituaties die vandaag soms bestaan tussen het behoud van een duurzame landbouw enerzijds en de doelstellingen inzake natuurbehoud anderzijds beperkt worden.

Ook bij de inrichting van een landbouwgebied kan de Vlaamse grondenbank ingezet worden, waarbij er meer garantie is voor een duurzame en toekomstgerichte landbouw.

De grondenbank kan eveneens ingezet worden in het kader van natuurinrichting. Natuurinrichting heeft als bedoeling gebieden optimaal in te richten met het oog op het behoud, het herstel en de ontwikkeling van de natuur en het natuurlijk milieu.

Bij landinrichtingsprojecten kan grondruil dan weer een gepast instrument zijn bij de sturing naar een correct ruimtegebruik.

De doelstellingen van de grondenbank gaan evenwel nog verder dan louter het uitruilen van gronden. Met de Vlaamse grondenbank wil minister Peeters één aanspreekpunt creëren waar iedereen terecht kan voor informatie over de bestaande rechten van voorkoop en de koopplichten van de overheid.

Naast de oprichting van de Vlaamse grondenbank wordt eveneens voorzien in de oprichting/optimalisatie van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV). Door het AGIV wordt een centraal informatiesysteem uitgebouwd dat zowel
administratieve (o.a. adres, kadastraal
perceelsnummer) als thematische informatie (o.a. recht van voorkoop, wettelijke beschermingen, bodemgebruik, .) over onroerende goederen, gelegen in het Vlaamse Gewest of toebehorend aan een administratieve overheid van het Vlaamse Gewest, centraal bundelt.

Instanties, waaronder de Vlaamse grondenbank, kunnen dan op deze gecentraliseerde databank beroep doen voor het verschaffen van grondgebonden informatie.

"De mensen daadwerkelijk helpen met begeleidende maatregelen en hen de juiste informatie geven over hun gronden, is niet meer dan normaal. Via de Vlaamse grondenbank zullen eigenaars en gebruikers van gronden voortaan kunnen kiezen om hun bedreigde gronden te ruilen in plaats van te worden onteigend", besluit minister Peeters.

persinfo : Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters - tel. 02 552 66 00
e-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be