Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

3-2-2006

Vanaf 1 februari tot en met eind maart is de Ridderzaal gesloten vanwege renovatiewerkzaamheden. De binnenwanden worden opnieuw geschilderd. Daarnaast vindt er een onderzoek plaats naar nieuwe verlichting. Deze werkzaamheden maken onderdeel uit van een grootscheepse renovatie en herinrichting van de van oorsprong dertiende eeuwse Ridderzaal en worden uitgevoerd in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Op Prinsjesdag 2006 is de gehele renovatie klaar en zal de inrichting van de Ridderzaal er grotendeels weer uitzien zoals architect Cuypers het in 1904 bedoeld had.

Het komende jaar in aanloop naar Prinsjesdag 2006 zullen ook de bestaande stoelen herbekleed worden met de oorspronkelijke stoffering uit 1904. De troon en neventroon waren vorig jaar zomer al opnieuw gestoffeerd. Hiernaast komt er een nieuw podium en baldakijn bij de troon. De provincievlaggen verdwijnen uit de Ridderzaal. Hiervoor in de plaats komen er wandkleden aan weerszijden van de glas-in-lood ramen te hangen. Op deze kleden worden de wapens van de Nederlandse provincies uitgebeeld en komen teksten uit de Nederlandse geschiedenis te staan. De wandkleden hebben diverse kleuren. Dit versterkt het oorspronkelijke idee van de middeleeuwse feestzaal en het is een eigentijdse interpretatie van de Ridderzaal zoals door Cuypers bedoeld in 1904. Ook de vloerkleden in de Ridderzaal worden vervangen. Tot slot worden de verlichting en de geluidsinstallatie vernieuwd.

Ook in de zomermaanden juli en augustus zal de Ridderzaal gesloten zijn voor gebruik. Dan wordt de zaal geheel opnieuw ingericht met onder meer de nieuwe wandkleden, vloerkleden, het podium en het baldakijn. Op Prinsjesdag 2006 zal de 'nieuwe' Ridderzaal in volle glorie te zien zijn. Hierna kan het publiek via het 'Bezoekerscentrum Binnenhof' ook kennismaken met de nieuwe inrichting van de Ridderzaal.