GroenLinks

Lagendijk niet vervolgd wegens belediging Turkse leger

3 februari 2006

GroenLinks-europarlementariƫr Joost Lagendijk heeft van de Turkse autoriteiten vernomen dat hij niet wordt vervolgd wegens belediging van het Turkse leger. Hij is blij dat vervolging uitblijft, maar is erg benieuwd naar de motivering van deze beslissing.

"Het zou voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije het beste zijn als de officier van justitie de aanklacht tegen mij om inhoudelijke redenen ongegrond verklaart en niet alleen mijn parlementaire onschendbaarheid als reden aangeeft. Of dat ook gebeurt, is nog niet duidelijk, ik weet alleen dat ik niet wordt vervolgd. Het niet in behandeling nemen van de aanklacht tegen mij op inhoudelijke gronden zou ook een sterk signaal zijn richting de vijf journalisten die op basis van hetzelfde wetsartikel zijn aangeklaagd en wiens rechtszaak ik dinsdag bijwoon", aldus Lagendijk. Hij verwacht later op de dag meer informatie vanuit Turkije te ontvangen.

Tijdens zijn vorige bezoek aan Turkije, om de rechtszaak tegen schrijver Orhan Pamuk bij te wonen, had hij een uitspraak gedaan die een nationalistische advocaat, dezelfde als die Pamuk aanklaagde, in het verkeerde keelgat was geschoten. Het ging om de bewering van Lagendijk dat de Koerdische afscheidingsbeweging PKK door een aanbod tot dialoog van de Turkse premier af te slaan `precies doet wat een deel van het Turkse leger wil, namelijk de confrontatie voortzetten.'