Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 23 januari 2006

Filmdocumentaires in Nieuw Land

Stichting Filmtheater Lelystad en Nieuw Land Erfgoedcentrum ontwikkelen samen een programma van bijzondere documentaire films. De films worden elke eerste zondag van de maand vertoond in de filmzaal van Nieuw land in Lelystad. Op zondag 5 februari om 15.00 uur is de eerste voorstelling.

De mooiste documentairefilms
Soms worden op de TV documentaires vertoond, die je graag nog eens zou terug zien. Filmtheater Lelystad gaat de mooiste documentaire films vertonen in de IJsselmeerzaal in Nieuw Land Erfgoedcentrum. Elke eerste zondag van de maand om 15.00 uur 's middags kunnen de vele liefhebbers van documentaire films terecht in Nieuw Land voor een prachtige natuurfilm, een bijzondere reisreportage of een muziekfilm.

In de greep van de tango
De Lelystadse wethouder Tjeerd van der Zwan zal op zondag 5 februari om 15.00 uur het startschot geven voor de samenwerking. Het programma vangt aan met de film "In de greep van de Tango", waarin een fantastisch beeld wordt gegeven van mensen die een passie voor tango delen. Hoofdpersoon in deze film is de Nederlandse bandoneonspeler Carel Kraayenhof. De film volgt Kraayenhof in Argentinië, waar hij te gast is op uitnodiging van de legendarische bandoneonspeler Osvaldo Pugliese. Kraayenhof verwierf later nationale bekendheid door zijn optreden tijdens het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Maximá Zorreguieta.

Overige documentaires
Zondag 5 maart presenteren het Filmtheater en Nieuw Land de documentaire 'De Witte Walvis'. Een tot op het eind spannende documentaire over het bizarre verhaal van een eenzame witte walvis op drift. In 1966 zijn Nederland en Duitsland in rep en roer omdat 'Moby Dick', zoals het volk de witte walvis noemt, verdwaalt en per abuis de Rijn in zwemt. Tot ver in Duitsland. Op zondag 2 april wordt de documentaire 'Tiengemeten' vertoond, waarin cineast Digna Sinke de bewoners volgt bij hun afscheid van dit eilandje in het Hollands Diep dat in 1996 een beschermd natuurgebied werd. Prachtige natuurbeelden worden afgewisseld met indringend filmwerk van mensen die een nieuwe toekomst zoeken op het vasteland. De overige documentaires worden te zijner tijd bekend gemaakt.

Wie de films wil zien, betaalt de entreeprijs van Nieuw Land E 7,00. Voorafgaand of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen half-geld. Meer informatie over het programma vindt u op de website van Nieuw Land: www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl of op www.cine-utopia.nl/nieuws.php. Ook kunt u bellen met de receptie van Nieuw Land onder nummer (0320) 22 59 00.