Ingezonden persbericht


Café Z verhuist van zaterdag- naar zondagmiddag

Café Z is verhuisd van de zaterdag- naar de zondagmiddag en begint een half uurtje vroeger. Wat niet is veranderd: Café Z is onderhoudend, soms prikkelend en steeds actueel. Persoonlijke ontmoetingen met mensen uit het gehele culturele veld, van kunstenaars tot beleidmakers. Presentator Bart van Rosmalen zorgt dat ze zich uitspreken, zichtbaar maken. To the point en diepgravend. Geen reclamepraatjes maar drijfveren.

Na ruim achthonderd voorstellingen schijnt het na 12 februari echt afgelopen te zijn met Mamma Mia. Maar Annie en Jan, Jans en de kinderen staan alweer te dringen. De populariteit van musical is de laatste jaren enorm toegenomen. Fons Merkies, componist van Turks Fruit, dat op 22 en 23 februari Utrecht aan zal doen, vertelt in Café Z waarom musicals zo tot de verbeelding spreken. Zelf werkt hij in allerlei genres, maar is de musical hoge of juist lage kunst? Of doet die vraag er niet toe?

Vorige maand ging zijn nieuwe voorstelling Dat kunnen alleen de hele groten in première. Desondanks heeft cabaretier Jeroen van Merwijk tijd voor Nieuw Elitair Elan. Na de ontzuiling van de jaren zestig, de nivellering van de jaren zeventig en tachtig en de individualisering van de jaren '90 vindt hij het tijd voor iets anders. Een herijking. Een nieuwe elite voor jong en oud, rijk en arm, opgeleid of niet, die zich inzet voor een verbetering van het geestelijk klimaat. Voor het afwijkende, voor schaalverkleining en betere televisie. In Café Z vertelt van Merwijk erover. En zou hij te verleiden zijn tot het zingen van het clublied Zeg JA tegen N.E.E.?

Minister Bot opende onlangs de jubileumtentoonstelling van het Aboriginal Art Museum. Opening Doors: culture-art-celebration viert daarnaast de vierhonderd jaar oude relatie tussen Australië en Nederland. In het museum zijn grote Yuendumu-doeken te zien, maar ook video's over deze woestijngemeenschap. Aboriginal-ouderen beschilderden twaalf deuren als poort naar kennis voor de jeugd. Deze worden gecombineerd met deuren die door Utrechtse kinderen zijn beschilderd. Hoe de oeroude Aboriginal cultuur en de westerse wereld nog meer samen komen, vertelt directeur Jan-Willem van Rijnberk.

Onlangs verscheen De mogelijkheid van een eiland, het nieuwe boek van de roemruchte Franse schrijver Michel Houellebecq. De veelgeprezen voorstelling Platform, naar een van zijn eerdere werken, speelt op 6 en 7 februari in de Douwe Egbertszaal. Goede reden voor een literaire salon rondom de schrijver. Voor wie zo'n hele middag Houellebecq teveel vindt is er Café Z: vaste Houellebecq-vertaler Martin de Haan zal in gesprek gaan over de geestelijke vader van Platform. De Frans-Nederlandse chansonnier Fernand Huard verzorgt een muzikale entr'acte.

"Zohee, dat is wel heel hoog." Dat was de eerste gedachte van wethouder Walther Lenting bij het horen van het plan van projectontwikkelaar Burgfonds voor de 262 meter hoge toren in Leidsche Rijn, de Belle van Zuylen-toren. "Het plan is geheel vrijblijvend", zegt Lenting, "Eerst moeten we kijken wat de bevolking ervan vindt." Uw mening telt dus: laat haar horen in Café Z!

En verder:


- Cultuurnieuws door Vrouwkje Tuinman

- Poëtische afsluiting door F. Starik

zondag 5 februari

aanvang 15.00 uur

presentatie:

Bart van Rosmalen